бизнес > бизнес и образование


В “Кеймбриж” и “Оксфорд”- по 9000 паунда на година

Все по-търсени от българските студенти на Острова стават инженерните специалности, науките, свързани с математиката, корабното и авиоинженерството, дизайнът на яхти

Великобритания е вдигнала с 30 % таксите в най-престижните си университети. За да учите в “Кеймбридж” или “Оксфорд”, трябва да плащате по 9000 паунда годишно. Това е максимално допустимата такса, определена от британската служба за равен достъп до образование.

По-малко се плаща за обучение по диференцирани специалности. В Ковънтри бизнеси  дисциплините вървят между 7500 и 9000 паунда на година.

Това не стряска българските младежи, защото 90% от тях учат с кредит. Той се изплаща, когато завършиш и стигнеш определено ниво на зплащане в работата, която си намерил. За англичаните това ниво е 21 000 паунда годишно, а за българите- 15 000 паунда. Ако английският възпитаник в продължение на 20 години не стигне до това заплащане, кредитът му се опрощава.

В Холандия таксата е доста по-ниска такса, но пък първата вноска се плаща още преди заминаването.

Все повече студенти се насочват да учат в Уелс. Там таксата е 3465 лири годишно. Привлекателна е и Шотландия, където обучението е безплатно. Най-голям е напливът към обучението по психология и медицина в университета в Абърдийн.

През 2011 година все повече на мода излизат инженерните специалности, науките, свързани с математиката, както и медицината.  Най-много се търсели автомобилостроенето, корабното и авиоинженерството, дизайнът на яхти. Възпитаници от Варна и Бургас напирали да учат морски бизнес.

2400 са младежите пожелали да учат на Острова през 2011 г. Това е скок с цели 30 % спрямо 2010 г., сочат данните на фирма “Интеграл”. Тя от 20 години организира в София изложението “Световно образование”.

В началото на 2012 г., на поредното изложение, западните университети за първи път дойдоха тук, на място, за да си набират студенти. За първи в България се представиха и шведски университети. Те също са доста привлекателни като се има предвид, че обучението в скандинавската страна е безплатно.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер