експорт > международни изложения


България подкрепя полския град Лодз за домакин на ЕКСПО 2022

„Страните от бившия социалистически лагер трябва да водят общи политики, за да реализират напълно икономическия си потенциал и да преодолеят негативните тенденции“, заяви зам. – министър Любен Петров на среща със зам.-министъра на външните работи на Полша Ян Джеджичак.

През първото шестмесечие на 2016 г. износът за Полша възлиза на 260.838 млн. евро, което е 2.4% от общия износ на България.

Кандидатурата на полския град Лодз за домакин на Международното изложение ЕКСПО 2022 обсъдиха на работна среща заместник-министърът на икономиката Любен Петров (вдясно) и Ян Джеджичак (вляво), заместник-министър на външните работи на Република Полша.

По време на разговора Ян Джеджичак представи предимствата на полската кандидатура за международното икономическо събитие. В презентацията си той подчерта, че полската кандидатура може да покаже на света какво са постигнали страните от Източна Европа през последните 25 години и колко големи са инвестиционните възможности в региона. Засега Лодз е единствената официално издигната кандидатура.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров изрази надежда, че България ще подкрепи града за ЕКСПО 2022. Той допълни, че страните от бившия социалистически лагер трябва да водят общи политики, за да реализират напълно икономическия си потенциал и да преодолеят негативните тенденции.

По данни на Министерство на икономиката през първото шестмесечие на 2016 г. износът за Полша възлиза на 260.838 млн. евро, което е 2.4% от общия износ на България. Вносът е 458.220 млн. евро - това е 3.8% от общия ни внос. Общият стокообмен е 719.058 млн. евро, а салдото е отрицателно с -197.381 млн. евро.
За периода 1996 - юни 2016 г. преките полски инвестиции в България са в размер от 170.0 млн. евро. През 2015 г. по предварителни данни на БНБ полските инвестиции са 14.8 млн. евро.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер