политика > бизнес среда


На 47-о място сме по икономическа свобода

Първите три места в индекса са заети от Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия

Предимствата за страната ни в доклада на американската фондация „Херитидж“ са плоската данъчна ставка, по-свободния външнотърговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка. В подкрепа на средата е и финансовият сектор, който след ликвидните проблеми през 2014 г. отчита значително подобрение през 2016 г.

България заема 47-о място в света и 23-то в Европа по икономическа свобода, според класацията на американската фондация „Херитидж“. По този начин страната ни попада в групата на умерено свободните държави, като се наредихме между Косово на 46-то място и република Кипър на 48-о.

От балканските държави преди България са Македония на 31-о място и Румъния на 39-о. Северната ни съседка подобрява резултата си с 4,1 пункта в сравнение с миналата година. Македония за първа година влиза в категорията на предимно свободните държави.

В групата на умерено свободни икономически държави заедно с България са също и Турция (60-о място), Албания (65-о място), Черна гора (83-то място) и Босна и Херцеговина (92-ро място).

Предимствата за страната ни, излъчени в доклада са плоската данъчна ставка, по-свободния външнотърговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка. В подкрепа на средата е и финансовият сектор, който след ликвидните проблеми през 2014 г. отчита значително подобрение през 2016 г.

Старите проблеми обаче си остават и „Херитидж“ отправят критики по отношение на недостатъчните институционални реформи, които са особено необходими в области като съдебна ефективност и правителствен интегритет.
Външната търговия е изключително важна за икономиката на България, се казва в анализа. Общият стойностен обем (внос и износ) се оценява през 2015 г. на 131% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тук се изтъкват ниските митнически ставки, които са средно 1.5%. Официално чуждестранните и местните инвеститори се третират еднакво в рамките на закона.

В доклада на американската фондация 29 страни влизат в категорията  "по-скоро икономически свободните" държави  и това са Чили, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ, Естония и други.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер