за ценители > винен бизнес


Инж. Милко Цветков: Етнографският комплекс до избата ще бъде напълно готов за 2019 г., когато Пловдив ще е културна столица на Европа

Собственикът на Винарска изба Вила Юстина пред exporter,bg за това, че на 1-ви март започва първия етап от изграждането на уникалното етнографско селище в близост до избата

На 23-ти февруари, по време на изложенията Винария и Агра, предстои официалното откриване на козефермата в село Устина.


Г-н Цветков, в интервю за exporter.bg, за първи път разказахте за проекта да изградите етнографско селище в близост до Винарска изба Вила Юстина? С днешна дата, какво се случва с проекта?

-  Този проект ще протече в три етапа. Първият е изграждането на ресторант с малка хотелска част, администрация и магазин. За да можем да посрещаме гостите, които ще идват, в тази първа част на проекта ще бъдат изградени две къщи. В тях ще има 4 апартамента и 8 стаи.

На втория етап ще направим занаятчийските работилници, а следващият, трети етап от разширението, ще включи построяването на още три къщи.

Трябва да отбележа, че вторият и третият етап от този проект ще зависят не само от мен, но и от благоволението на общината.

Как ще протече всичко това във времето?


- Ще бъдем готови за 2019 г., когато Пловдив ще е културна столица на Европа. Тогава комплексът ще е напълно изграден. Ще има не само ресторант, но и център за релакс, и ще може да посреща около 100 човека.

И кога започва първият етап?

- Започваме на 1-ви март. На 1-ви август трябва да сме готови с първата част от проекта, в която ще можем да приемаме около 40 гости. Ще има изграден ресторант и магазин за продукти. В него ще има вино и продукти от селото.

В интервюто, което даде за exporter.bg пред главния редактор на сайта, инж. Милко Цветков разказа за трите етапа в изграждането на бъдещето уникално етнографско селище.

На първо време ще направим няколко занаятчийски работилници. Ангажирал съм в тях наши работнички от избата, които малко да увлекат по занаятите млади хора от селото.

На втория етап ще пристъпим към изграждането на останалата част от занаятчийските работилници, които ще придадат етно характера на комплекса.

Предвиждате ли да има музейна част?

- Музейна част много трудно се изгражда, но ви уверявам, че всичко, което може да се възстанови като традиции, ще го възстановим.

Как се развива проекта с Козеферма "Агро Юстина" - единствената специализирана ферма за производство на месо и разплодни животни от породата "Боер" в България?

- Проектът с козефермата е приключен. Козефермата е построена. Предстои официално откриване на 23-ти февруари, по време на време на Винария и Агра, на което ви каня.

Всичко започна преди близо година и девет месеца. Козите вече се възпроизвеждат. Поддържаме интереса на потребителите към това месо. Той е по-голям от нашите възможности да го удовлетворим.

Трябва да отблежа, че това е труден проект, защото тези кози се внасят отвън и всяка една от тях струва 550-600 евро. Става дума за много пари. Приключихме със закупуването на 100 животни от чужбина.

На Трифон Зарезан инж. Милко Цветков получи от партньор страхотна торта. Под бутилката вино на избата беше изписано: Реколта 2117 г.

Сега започваме възпроизводството им. Мога да ви споделя една много хубава и радостна новина от вчера (14 февруари б.а.). Една коза роди не едно, а четири малки, което за един бизнес е доста добре.

Това ме радва, защото колкото повече козлета се раждат, толкова по-бързо ще направим възпроизводството на стадото.

Разбрах, че в козефермата разполагате с технология, която произвежда трева през зимата?

- Да, това е една австралийска технология, при която от ечемик за 7 дни се стига до чим с 10 см трева. Тя е богата на всякакъв вид хранителни вещества, които са много полезни за животните. Това е едно много лесно и бързо зимно хранене.

Процесът включва климатизация, пръскане с вода и светлина. И така през зимата, лятното пасище за животните се заменя със зимно.

Благодаря за това интервю.

Димитър Дженев

На снимката горе:  Инж. Милко Цветков, собственик на Винарска изба Вила Юстина, зарязва в единственото парк-лозе в България, изградено от него

Снимки: Божидар Марков

Интервю на Димитър Дженев с инж. Милко Цветков в exporter.bg за бъдещото етнографско селище до Винарска изба Вила Юстина, публикувано в сайта на 20 май 2014 г.:

В етнографското селище ще има работилници за стари занаяти

Г-н Цветков, разкажете ни за етнографското селище, което ще бъде изградено до избата?

- Планираме да направим етнографско селище в непосредствена близост до избата. То ще се казва “Градето”. Това е мой съвместен проект с една амбициозна младежка група, която се занимава с народни танци. Те го кръстиха така, аз само ги подкрепям.

Това е стара тяхна мечта, а аз се оказах човекът, който отговаря на тяхната концепция за изграждането на етнографски комплекс с различни работилници за занаяти - кожухарски, железарски, дърворезбарски и др. Те ще се намират на първия етаж на къщите, които ще бъдат построени. Вторият етаж ще се ползва за спане на туристи и други гости.

В дъното на комплекса ще изградим няколко къщи, в които хората да идват и да се чувстват като у дома си. Тук ще могат да си приготвят храна, да обикалят из планината, в подножието на която ще обитават известно време.

В този етнографски комплекс ще има голям амфитеатър с открита сцена, която ще се ползва за фестивали на народни танци и песни, както и за други концертни изяви. Това ще бъде един селски театър на открито. Той ще дава големи възможности за интересни прояви, най-вече фолклорни.

Ще има ли достатъчна леглова база за гости и туристи?

- Смятам, че къщите ще могат да предоставят към 100 легла. Спокойно ще можем да направим тук един голям фестивал. Условията в стаите ще са нормални, хотелски, дори по-добри от това, което предлагат подобни хотели в Италия и Франция. Освен това имам проект и за хотел в село Устина, който ще вдигне капацитета на легловата ни база. Тя няма да бъде запълнена целогодишно, но при необходимост няма да се притесняваме с настаняването на по-голям поток от гости и туристи.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер