политика > бизнес среда


Бизнесът има проблеми с намирането на квалифицирани кадри

Най-търсени са специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика и IT-специалисти

Данните са от проучване на БТПП, направено сред членовете й.

Фирмите изпитват силен недостиг на квалифицирани кадри, най-много се търсят специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника.

Данните са от проучване на БТПП, направено сред нейните членове.

Над 70% от анкетираните прогнозират, че през следващите 5-10 години ще са им необходими специалисти, завършили техническо образование, а 35% хора с икономически профил.

Липсата на среден изпълнителски персонал, също е проблем, който не може да бъде компенсиран от назначаването на инженери. Има недостиг на стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори и др.

61% от фирмите считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Според тях основните проблеми са в професионалните умения и в уменията за работа в екип. 33% смятат, че на младите хора им липсват езикови знания, а 31% отчитат проблем в липсата на предприемаческо мислене.

41% от работодателите са обучавали допълнително наетите от тях млади хора, заради пропуски при образованието им. Малко повече от половината (51%) също са провеждали обучения на заетите младежи, но поради спецификата на дейност на фирмата.

Когато не могат да открият персонал с подходящата квалификация, основната част от фирмите инвестират в обучения на вече заетите при тях или наемат нови служители, които обучават допълнително, сочи проучването. Само 4% са търсили възможности за назначаване на хора от други страни, а всяка десета фирма е инвестирала средства в технологии, с които да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност.

Основните препоръки, които дават работодателите са свързани с необходимостта от повече практическо обучение, както и съответствие между специалностите, които се учат, с тези, които се търсят от работодателите.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер