за ценители > винен бизнес


Иван Лечев: Страшно съм благодарен на Стойчо Стоев, че заложи на моето име и лице

Големият български музикант и ценител на виното пред exporter.bg за две много специални вина на изба Меди Вали - eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev и eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev

eXcentric INCANTO Special Edition by The Foundation най-вероятно също ще има своето развитие като проект. Какво ще е то, знаят само Стойчо Стоев и музикантите от група „Фондацията“.

eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev и eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev – две много специални вина на Винарска изба Меди Вали, с твоето лице върху етикетите. Какво е усещането, емоцията, която преживя?

- eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev беше първият случай в моя живот, когато някой реши да направи подобно нещо за мен. Страшно съм благодарен на Стойчо Стоев от Меди Вали, че заложи на моето име и лице. Всъщност доверието бе абсолютно взаимно. Затова се получи един изключителен продукт.

Хубавото е, че и Стойчо, и избата, са доволни от първото издание, поради което се появи и eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev. Това вече е друга категория вино.

Според самия Стойчо Стоев eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev е кюве от най-висок клас, за което той каза, че ще достигне своя апогей след около 5-6 години. Предполагам, че ще намери много добър прием. То е доста по-скъпо вино, но е вино, на което е обърнато специално внимание.

Прочутото Château Mouton Rothschild поверява етикетите си на големи имена. Традицията всяка година тези етикети да са дело на различен творец датира от 1945 година, а сред художниците са Дали, Пикасо, Шагал и много други. Смятам, че това, което единствен Стойчо Стоев направи, е уникално за България. Как се чувстваш като част от тази традиция, патент на  култовото Château Mouton Rothschild?

- Аз съм много доволен, че виното eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev свърши. Това значи, че двамата със Стойчо добре сме се справили. Аз не знам този eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev, който е само 500 бутилки, дали изобщо ще стигне до пазара.

От ляво на дясно: Димитър Дженев, Иван Лечев и Стойчо Стоев - на divino.taste 2016, с бутилка eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev.

Особено съм щастлив от факта, който ми сподели Митко Костов (търговският директор на Меди Вали - б.а.), че някакъв човек се е обадил и още на зелено е купил 30 бутилки.

Друг мой приятел, ресторантьор, голям винолюбител, също си е поръчал 3 бутилки от eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev, без дори да го е опитвал. Това означава, че моето име не събужда подозрения, а поражда доверие, че продуктът е стойностен.

Няколко думи за тази енигматична връзка между музиканта Иван Лечев и енолога Стойчо Стоев, за неговото преклонение пред музиката и твоето пред виното...

- Това е една невероятна симбиоза. Той е голям фен на музиката и по-специално на поп-музиката, а аз на виното.

За пръв път чух за Стойчо Стоев, когато не помня при какви обстоятелства, ми попадна една бутилка „Синти“. И когато тръгнах да търся, кой го е правил това вино, тъй като бях много впечатлен от него, разбрах, че това е той.

В друг случай, в Банско, приятел извади бутилка Инкантисимо, която също ме грабна. И като се събраха няколко вина, изключително качествени, и разбрах, че пресечната точка е Стойчо Стоев, реших да намеря този човек и да се запозная с него, защото неговият почерк като Wine Maker ми харесва страхотно.

Предполагам, че ти си връзката между Стойчо Стоев и „Фондацията“, за да се появи виното eXcentric INCANTO Special Edition by The Foundation, което беше представено миналата година на Ди Вино...

- Естествено, че е така. Имахме среща със Стойчо Стоев. Той ни покани в Меди Вали. Опитахме всички вина. Между другото нашият мениджър на „Фондацията“ непрекъснато си купува вионието на Меди Вали, което също е изключително постижение.

Даже със закъснение разбрах, че Стойчо има повече награди за бели вина, отколкото за червени. (В Деня на отворените врати тази година, посветен на Трифон Зарезан, бяхме на гости във Винарска изба Синтика. Там с Иван Лечев и Стойчо Стоев изчислихме, че всъщност от многото награди, които е печелил, големият български енолог има с една повече за бели вина - б.а.)

Разбрах, че eXcentric INCANTO Special Edition by The Foundation най-вероятно също ще има своето развитие като проект във времето...

- Така ли? Това го чувам от теб, но звучи доста интересно. Държа да отбележа нещо, което е много важно за вината, за които досега говорихме.

На divino.taste 2016 бяха представени eXcentric Incanto PLATINUM 2015 special edition by Ivan Lechev и eXcentric Incanto 2015 special edition by The Fondation. На Иван Лечев се падна честта да говори за двете вина. Първо защото има диплома за сомелиер, и второ, защото във времето успя да се докаже като много добър познавач на виното.

Хубаво е да узреят в бутилка, според мен поне една година. Правя това уточнение, защото икономическите обстоятелства у нас обуславят начина на бутилиране и продаване на вино. Но тези, които имат търпението да изчакат, няма да съжаляват.

Не мога да не те попитам за концертите тази година на две знаменити и знакови групи – " Щурците" и ФСБ. Дай ми малко информация в аванс?

- Първо искам да отбележа, че по време на последния концерт на Фондацията в Sofia Live Club имаше щанд, на който се предлагаха вина на Меди Вали и разбира се виното на Иван Лечев. Решихме този щанд да съпътства всички наши концерти. Ще го има и на 3 юни в зала Армеец, когато ще отпразниваме 50 години Щурците.

Щурците ще бъдат във вид – Кирил Маричков, Георги Марков, Валди Тотев, Славчо Николов и Иван Лечев.

Иван Лечев ще бъде Пеци Гюзелев...

- Един вид ще е така, но Пеци Гюзелев ще присъства на видеостена, с видеоматериали. Даже ще се чуе звук от неговата китара. Ние ще свирим заедно с него все едно.

Освен това в концерта ще участват групи, които са правили кавъри на Щурците – D 2, БТР и др.

Другият голям бенефис, на който също ще предложа да има щанд на Меди Вали, ще бъде на 7 октомври, когато ФСБ става на 40 години. Този концерт също ще е в зала „Армеец“.

Как се чувстваш като ФСБ на 40 години?

- Имам чувството, че е крайно време да кръстят улица на моето име.

Нали?

- Шегувам се. И иначе съм ужасно щастлив, защото имам много хубаво семейство, малко детенце, което е на четири години и половина, прекрасна съпруга.

Какво направиха за България култови групи като „Щурците“ и ФСБ? Кое е най-ценното, което оставиха, което сътвориха?


- Най-ценното е, че станахме част от историята на България. И част от това, което си мислят българите, когато споменават България – наред с народната музика и хората.

Вече две поредни години Иван Лечев връчва на Стойчо Стоев наградата на сайта exporter.bg "Златната изба". (Тази снимка е от първото награждаване, на което Стойчо Стоев получи не само Диплом Приз, но и великолепна творба на известния български художник Онник Каранфилян).

Станахме част от класиката, от най-големите постижения на тази държава, което за мен лично е повод много да се гордея, много да съм щастлив и да имам чувството, че животът ми не е минал напразно.

Кога мислиш, че ще може да свирите заедно с Косьо Лечев?


- Ще трябва да минат едни двайсетина години. Да сме живи и здрави!

Не са ли множко тези двайсетина години?


- Не са. Той трябва да стане добър. Най-малкото ще го пробваме.

Благодаря за това интервю.


Димитър Дженев

Горе на снимката, от ляво на дясно: Иван Лечев и Стойчо Стоев - с бутилка eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev, по време на премиерата на виното

Снимки: Божидар Марков

eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev:


Виното е реколта 2014. Съдържа Мерло 50%, Каберне Совиньон 20%, Сира 15% и Каберне Фран 15% „Това е първото вино на избата посветено на личност и първото, в което има  Каберне Фран“, каза големият български енолог Стойчо Стоев, управител на  Medi Valley Winery, в ресторант Pure – Sopharma business towers, където за първи път бе представено това знаменито вино.

Още любопитни данни


Алкохолно съдържание на eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev: 13.5 % об.

История: Виното е израз на приятелството между легендарния български музикант Иван Лечев и емблематичния енолог Стойчо Стоев. Преди известно време всеки един от тях открива, че другият от години е негов почитател.
Музиката на неповторимия Иван Лечев винаги е била вдъхновение за енолога. Вината пък на посветилия живота си на виното в долината на Струма Стойчо Стоев са харесвани и предпочитани от маестрото на българския рок.

В знак на уважение към личността и творчеството на великия китарист Medi Valley Winery направи това специално издание на eXcentric INCANTO – Special Edition by Ivan Lechev. Партидата се състои от 2016 бутилки. Блендът е от четирите класически червени сорта грозде и е направен така, че различното създава стила.

Винификация: Това вино е направено от селектирано грозде от четири избрани лозя. Мерло и Каберне Совиньон са от собствените масиви на винарната в село Смочево. Сирата е от едно единично тракийско лозе, а Каберне Фран е от лозята ни край Видин.

Димитър Дженев, Иван Лечев и Стойчо Стоев - на премиерата на eXcentric Incanto 2014 Special Edition by Ivan Lechev

Гроздето от отделните сортове е брано и преработено самостоятелно. Селектирано е на самото лозе. В избата е сортирано върху двойна сортировъчна маса - след ронкането с машина са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна, след което е винифицирано.

Вината от отделните сортове са отлежали дванадесет месеца във френски дъбови бъчви в които са постигнали завършеност и хармония. Избегната е стресиращата стабилизация на студ. След дегустация са избрани общо седем бъчви, от които е направен блендът. Виното е нефилтрирано.

Дегустационни бележки:
Цветът е красив, тъмно червен. Ароматният профил е многопластов и атрактивен, със зрял плод, дим, кафе, шоколад и ванилия. Допълнен от нюанси на бял пипер и листенца от боровинка. Тялото е меко, плодово и сочно, а вкусът е пълен и кадифен.

Една незабравима вечер


На закрита дегустация в рамките на divino.taste 2016 бяха представени двете най-нови и обичани вина на Medi Valley Winery: eXcentric Incanto PLATINUM 2015 special edition by Ivan Lechev и eXcentric Incanto 2015 special edition by The Fondation.

Представянето на eXcentric Incanto PLATINUM 2015 special edition by Ivan Lechev и eXcentric Incanto 2015 special edition by The Fondation - една незабравима вечер в НДК.

Две вина в къси серии, отлежали 12 месеца в дъбови бъчви, специално мислени и създадени, които не са част от друга партида и които няма да се повторят.

Музикантите от вече култовата група "Фондацията" участваха в дегустацията пред отбрани хора от винения, светския и журналистическия елит. Това беше една незабравима вечер.

eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev:


Бленд от 30% Сира, 30% Каберен Совиньон, 30% Мерло и 10% Рубин

Лимитирана серия от само 505 бутилки, специално издание за големия български музикант Иван Лечев. От всеки сорт е избрана по една бъчва и от четирите вина, с активното участие на маестрото на българския рок, е създаден бленд, неповторим във времето.

Гроздето за това вино е от четири избрани лозя. Мерлото и Каберне Совиньонът са от собствените лозя на Medi Valley Winery в с. Смочево. Сирата и Рубинът са от единични тракийски лозя. Гроздето на отделните сортове е брано и преработено самостоятелно, селектирано директно на лозето. Вината от отделните сортове са винифицирани поотделно, след което отлежават самостоятено 12 месеца в нови френски дъбови бъчви, в които са постигнали завършеност и хармония. Избягва се стресираща студена стабилизация. Виното не е филтрирано.

От ляво на дясно: Коста Канариев - известен винен специалист и сомелиер, Стойчо Стоев, Иван Лечев и Димитър Дженев  - на онази специална вечер, организирана от Винарска изба Меди Вали в рамките на divino.taste 2016. Иван Лечев винаги е казвал, че благодари на двама свои учители в сомелиерството - Коста Канариев и Михаил Марковски.

eXcentric PLATINUM 2015 Special Edition by Ivan Lechev е с тъмен, непрогледен червен цвят. Красиви безцветни струи се стичат по стените на чашата.

Многопластов и атрактивен аромат на зрял плод, дим, кафе, шоколад и ванилия, допълнени от нотки на сладка папрат и боровинково сладко. На вкус е мощно и комплексно, със силна плодова атака. Усещането е за вино със интензивен аромат, богато и хармонично, с мощни, но зрели и кадифени танини.

eXcentric Incanto 2015 special edition by The Fondation


Състав на виното: Каберне совиньон и Мерло. Отлежало 12 месеца в дъбови бъчви. Лимитирана серия от 2000 бутилки.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер