за ценители > винен бизнес


Живко Енчев : Усещането да си на върха е страхотно

Сомелиер № 1 на България за 2017 г. пред exporter.bg за това, че ресторантьорите, които залагат на сомелиери, имат в пъти по-успешен бизнес от останалите

„България трябва да извърви своя път на развитие в сомелиерството, но това което виждам в последните години, ми дава кураж и криле да се отдам на професията си“, казва Живко Енчев.


Няколко години бе в подножието на върха. Кое те мотивира да се включиш в надпреварата тази година и да станеш Сомелиер № 1 на България?

- Да, прав си. Бях в подножието... Точно за това се реших и тази година да участвам. Чувствах, че не мога да спра до тук и реших да потърся победата и признанието на хората в бранша.

Кое най-много ви затрудни по време на конкурса? Може би “капаните”, които Слави Райчев и шеф готвачите на заведения ви бяха заложили?


- Всяка година има нещо иновативно в конкурса. Тази година наистина организаторите успяха да ни изненадат с този вид задача, но искам да ги поздравя за направения избор, защото задачите бяха изцяло сомелиерски. Трудностите, които видях бяха от към термини и храни от японската кухня, защото тези, които ме познават, знаят, че моите познания са съсредоточени в италианската кухня.

Когато ти връчиха приза каза, че за теб това е най-сладката победа. Какво е усещането да си на върха?


- Усещането е страхотно. Казах си: „ Да, аз го направих!“ Тук е мястото сигурно да благодаря на всички, които не спираха да ми вливат увереност с думите си.

Миналата година големият Коста Канариев отбеляза: “Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“. Смяташ ли,  че българският сомелиер вече е неразделна част от ресторантьорския бизнес. Полза ли той с необходимото уважение?

- Г-н Канариев, както винаги, е много точен и ясен в изказа си. Убеден съм в правотата на неговите думи. Моите наблюдения са, че ресторантьорите достигнали до това заключение имат в пъти по-успешен бизнес от останалите.

Радостта е двойна - да станеш Сомелиер № 1 на България и две твои вносни вина да спечелят приза “Вино на годината”. Това се казва успех.

България трябва да извърви своя път на развитие в сомелиерството, но това което виждам в последните години, ми дава кураж и криле да се отдам на професията си.

Вярваш ли, че ще дойде времето, когато нашите победители в Националния сомелиерски конкурс ще ни представляват на световни и европейски форуми. Ти лично, готов ли си за такова предизвикателство?

- Това е част от пътя на развитие, който очертах по-рано. За готовност от моя страна и дума не може да става (скромен съм, както винаги), но с най – голямо удоволствие бих се явил метафорично казано с думите: „Ехо, аз съм тук и представлявам България! Ние сме винена страна с големи традиции. Не ни подценявайте!“

Ти си вносител на вина в България. Две от тях (France  М. Chapoutier - La Combe Pilate Bio Viognier (Cotes du Rhone) 2015 и Australia  М. Chapoutier – Domaine Tournon Mathilda Rose (Victoria) 2015) спечилиха приза “Вино на годината”. С какво тези две вина привлякоха клиентите, които дадоха гласа си за тях?*

- О, тези вина са голямата ми гордост от конкурса. Аз по принцип знам какво представляват моите вина, знам как ги селектирам, как се грижа за тях, но оценката, която получиха при тази конкуренция и то от хора, които са абсолютни ценители на виното, ме изтрелва в космоса.

Много съм щастлив и не спирам да се хваля през последните дни. Тези вина спечелиха категориите си, защото са стойностни и носят името на един голям човек, космополитна личност като М. Chapoutier. Това е общо взето и концептията на проекта ми Wine Connection – добри и коректни вина, доказали се вина, на коректна цена!

Догодина България поема председателството на Европейския съюз. През 2018 г. София е спортна столица на Европа, а още на следващата година Пловдив става европейска столица на културата. И трите големи събития ще докарат в България много туристи. Готови ли сме да впечатлим гостите от чужбина с хубави заведения, добра кухня и превъзходни вина?

- Определено. Имаме страхотни заведения за хранене, вино барове и автентични кръчми. Кулинарията се развива с часове буквално, особено в София. Все по-интересни концепции се наблюдават на пазара.

На щанда, където бе показан, колко успешен е проекта Wine Connection – добри и коректни вина, доказали се вина, на коректна цена!

А чуждестранните гости на България със сигурност ще искат да пробват вината ни. Тук съм още по-спокоен, защото българските вина намират своя облик и скоро ще намерят и широко признание.

А с добре подготвени сомелиери, ще ги впечталлим ли? Какво би препоръчал на собствениците на заведения да предприемат в тази насока?

- На повечето места мениджърът на ресторанта съчетава и сомелиерската позиция и въпреки това нещата се получават. Това са заведенията с отношение към виното, храната и взаимната им връзка. Те са, както казах преди това, обречени на успех.

За собсвениците на заведения бих казал само, да не си мислят, че са си свършили работата като отворят заведение с голяма инвестиция. Съветът ми е да не спират да инвестират в обучение на кадрите си. Това е ключа към успеха.

Благодаря ти за това интервю!


Димитър Дженев


Снимки: Божидар Марков


* Вината призьори, с вносител  Wine Connection:

- В категория Бели вина внос от Стар свят, реколти 2015, 2016 - France  М. Chapoutier - La Combe Pilate Bio Viognier (Cotes du Rhone) 2015

- В категория Розета внос от страните от Нов свят, реколти 2014, 2015 и 2016 – Australia  М. Chapoutier – Domaine Tournon Mathilda Rose (Victoria) 2015

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер