политика > бизнес среда


Британският премиер Тереза Мей предлага свободно придвижване по време на Brexit

ЕС: Великобритания трябва да плати дължимото и да гарантира правата на европейците, преди да напусне блока

Преговорите за Brexit ще протекат на три етапа.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предлага гражданите на Обединено кралство и Европейския съюз да се движат свободно по време на фазата на прилагане на споразумението за излизане на страната от Европейския съюз, съобщава Reuters.

По време на посещението си в Саудитска Арабия Мей е заявила, че фазата на прилагане ще даде време на бизнеса и правителството да се приспособят към новите ограничения, съгласувани като част от споразумението за Brexit.

От своя страна ЕС заяви, че ако Великобритания иска да остане част от единния пазар на Общността известно време след Brexit, тя трябва да спазва четирите европейски свободи на движение, а това означава, че трябва да приема свободно европейци на своята територия.

Reuters припомня изявлението на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, че правителството в Лондон трябва да постигне достатъчен напредък в процеса по развода с Брюксел, включително уреждането на дължимите суми и правата на гражданите на ЕС и чак тогава да мисли за търговска сделка.

„Преговорите ще бъдат трудни, сложни и понякога ще водят до конфликти, но ЕС няма да търси наказателен подход спрямо Острова, тъй като самият Brexit е достатъчно наказание“, казва още Туск.

Самите преговорите за Brexit ще протекат на три етапа. През първия ще се обсъжда прекъсването на съществуващите отношения между Брюксел и Лондон. Вторият етап ще постави рамки на бъдещите преговори по евентуално търговско споразумение, а в третия ще се обсъжда преминаването от старите към новите отношения.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер