политика > бизнес среда


45 000 служители трябват на бизнеса в секторите здравеопазване, машиностроене и транспорт

Свободните позиции са 2 пъти повече от квалифицираните безработни

„Необходими са двустранни спогодби на правителствено равнище за обмен на човешки ресурси, за внос на работници и специалисти”, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.


45 хиляди служители не достигат в 4 основни сектора в България, сочи анализ на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК).

По тази причина асоциацията търси начини за привличане на хора в сектори на икономиката, в които има хроничен дефицит на специалисти, като машиностроене, електротехника, транспорт и здравеопазване.

Машиностроенето има най-голям принос за родния износ. „Над 55% от БВП на България се формира от износа, като 19 на сто от експорта идва от стоки в сектор „Мехатроника“, съобщи Васил Велев, председател на АИК. Към момента в машиностроенето са заети над 100 хил. човека, а в електрониката – 50 хил. Въпреки това обаче и двата бранша имат спешна нужда от 17 хил. работници.

Основните професии, при които липсват обучени хора в машиностроенето, са настройчик на машини, стругар, заварчик и машинен инженер. В електротехниката отново имат нужда от инженери, елетротехници, техник електронна техника и машинен оператор.

В здравеопазването ситуацията не е по-различна. Секторът се нуждае от 25 000 служители - 5 хил. лекари, 11 хил. медицински сестри и 9 хил. специалисти по дентална медицина. Недостиг има и на акушерки и лаборанти.

В транспорта се търсят шофьори, машинисти и спедитори. Браншът спешно има нужда и от 17 000 шофьори на тежкотоварни автомобили и 60 пилоти. Експертите са установили, че летците са вече дефицитни кадри у нас.

От Асоциацията на индустриалния капитал смятат, че реформите в образованието ще отнемат време, затова предлагат по-бързи решения, за да се задоволи недостигът на кадри.

„Необходими са двустранни спогодби на правителствено равнище за обмен на човешки ресурси, за внос на работници и специалисти”, смята Васил Велев.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер