експорт > пазари


Злати Златев: Работим с цял свят, но Европа и Северна Америка са водещи в нашия износ

Управителят на търговската компания на Винарска изба Едоардо Миролио пред exporter.bg за това, че избата е безспорен лидер у нас в сегмента на органичните и био вина

„Искам да обърна внимание на най-новия ни продукт - Био Пенлив Траминер, на който възлагаме надежди да стане беспорен летен хит с лекия си вкус и приятен аромат“, казва Злати Златев.


Г-н Златев, добра ли бе 2016 г. за Винарска изба Едоардо Миролио? Кои реколти вина най-бързо се изкупиха?

- 2016 година беше много добра за нас. Въпреки тежките климатични условия, имахме 70 дни без дъжд на лозята, благодарение на всеотдайните грижи на нашите агрономи и технолози произведохма отлични вина. При нас производството на качествено вино започва още на лозето, с производството на качествено грозде. Всячески се стремим да използваме всичко, което уникалния тероар на Еленово ни дава и всяка година да надскочим себе си като качество на крайния продукт.

Горд съм да кажа, че от търговско гледище 2016 година беше отлична. Ние вярваме в силата на доброто вино като добър търговски продукт, работим открито и отговорно с нашите търговски партньори и благодарение на тази наша политика растем значително като обем продажби и дистрибуция на територията на България. За нас е гордост и радост, че клиентите определено приемат нашите бели вина за едни от най-качествените на пазара и реално изчерпахме всички видове от водещата ни серия ЕМ преди края на годината, а някои от тях още през септември. 

Какво показват данните от продажбите ви – повече вътрешен пазар или повече експорт?


- Като дял все още вътрешния пазар е по-голям, но цифрите са доста близки.

Кои са най-добрите ви експортни пазари?


- Ние работим с цял свят, но определено Европа и Северна Америка са водещи в нашия износ.

Злати Златев, управител на търговската компания на Винарска изба Едоардо Миролио, с Приза "Златната изба" на сайта exporter.bg.

Страни като Великобритания и Германиия са традиционни наши пазари, но важността на "екзотични" дестинации като Китай, Тайван и дори Нова Зеландия расте непрекъснато.

Светът трудно  и бавно преоткрива българското вино и ние се стараме да подпомогнем и ускорим този процес.

Тенденциите, които според Вас белязаха бизнеса с вино в България през 2016 г.?

- Забележима тенденция, белязала цялата година, е сериозното навлизане на органичните  и био вина като масов продукт на пазара у нас. С гордост мога да кажа, че ние сме в авангарда на това развитие като най-голям производител на био вина и успяваме чрез био земеделието и био производството да предложим на клиентите ни пивки и харесвани вина. Нещо повече, успяваме да наложим био вина от местни сортова ката мавруд, букет и рубин, с което покриваме за мен втория важен тренд на пазара - възраждането на интереса на българския консуматор към местните сортове. Друго, което прави впечетление е връщането на интереса към позабравените ароматни сортове бели вина като Траминер. Като новатори ние се опитваме отново да комбинираме тенденциите и пускаме на пазара Био естествено пенлив Траминер - леко, ароматно и пивко пенливо вино за летния сезон.

Има ли добър пазар за био вина в България? А в чужбина?

- За нас пазара в България е много добър. Естествено има още какво да се прави по отношение на популяризирането на био вината и най-вече разясняване на техния начин на отглеждане на гроздето и производство, защото традиционно недоверчив, българския клиент непрекъснато подлага на съмнение органичния произход. Но комбинацията от органичен по произход, качествен продукт, приятен за консумация, прави нашите вина отлично приемани на българския пазар и ни прави беспорен лидер в сегмента. Нашите био вина се приемат много добре  и на външните пазари, където имаме определени успехи и дори европейски ресторанти със звезди Мишлен ги предлагат във винените си листи.

Кои нови вина на избата през 2017 г. очаквате да впечатлят ценителите и познавачите на хубавата Бакхусова напитка?

- Няколко са нещата, които бих искал да спомена. Нашето отлежало в барик Шардоне Еленово 2015 спечели голямата награда и Златен ритон на Винария 2017 в категорията отлежали бели вина и на него възлагаме много надежди. Безспорен потенциален хит, в тон с тенденцията на възраждането на интереса към нашите местни сортове, е Рубин Еленово 2012, което попада в топ 10 вина на България според класацията на ДиВино. Не мога да не спомена и отличните ни бели вина и розе от серията ЕМ - Мускат Отонел, Совиньон Блан, Блан де Ноар, Розе де Ноар, Траминер. Тук трябва да спомена и прекрасните Мавруд и Каберне Фран от същата серия. И накрая, отнова да обърна внимание на най-новия ни продукт - Био Пенлив Траминер, на който възлагаме надежди да стане беспорен летен хит с лекия си вкус и приятен аромат.

Благодаря Ви за това интервю!


Димитър Дженев


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер