туризъм > прогноза


30 млн. души ще посетят Гърция през 2017 г., страната поставя исторически рекорд по брой туристи

Южната ни съседка спасява икономиката си с туризъм

Традиционно страната е посещавана от туристи от Великобритания и Германия, а напоследък и от китайски.


30 млн. души ще посетят Гърция през 2017 г. и страната ще постави исторически рекорд по броя на туристите, пише германското бизнес издание Handelsblatt. Миналата година броят им е достигнал 27.8 млн.

Традиционно южната ни съседка се посещава от туристи от Великобритания и Германия, но през последната година се увеличава броя на китайските туристи. Очаква се през 2017 г. тяхната бройка да достигне 1.5 млн. души.

Гръцкото правителство очаква, че успешния туристически сезон ще даде своя принос за подкрепа на икономиката на страната. Според последни изчисления през 2017 г. ръстът на БВП ще бъде 1.8%, което до голяма степен ще е благодарение на туризма. По оценка на Световния съвет по туризъм и пътешествия (WTTC) през 2010 г. гръцкият туристически сектор е допринесъл за БВП на страната до ниво 15.6%. През 2016 г. тази цифра вече е достигнала 18.6%.

"Според прогнозите на WTTC, до 2027 г. приносът на туристическия бизнес за БВП ще се увеличи с 4.6% на годишна база, което е значително по-висок от планирания растеж на икономиката като цяло", пише Handelsblatt.

По данни на съвета постъпленията от туризъм ще се увеличат от 14.7 млрд. долара през 2016 г. до 24.6 млрд. долара през 2027 г.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер