експорт > международни изложения


Динко Христов: Вината Стоби са с постоянно и еднакво качество на всички световни пазари

Търговският директор на Юротим ООД пред exporter.bg за вината, с които македонската изба Стоби ще се представи на Балканския форум на виното на 3 и 4 юни в Гранд Хотел София

„Балканският международен конкурс и фестивал е важен, защото фокусира вниманието на световната винена общност към този интересен и самобитен регион“, казва Динко Христов.


Г-н Христов, защо Балканският международен конкурс и фестивал е важен за България и за страните от Балканите?

- Важен е, защото е първия по рода си форум, насочен към вината на Балканите. Той фокусира вниманието на световната винена общност към този интересен и самобитен регион. В конкурса участват винопроизводители от всички балкански страни. Техни вина могат да бъдат дегустирани на 3 и 4 юни в Гранд Хотел София. Това дава една по-пълна представа за Балканите, които със своите близо 1.8  млн. литра вино годишно заемат 5-то място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ.

Форумът за шеста поредна година ще покаже, че за последното десетилетие Балканите постигнаха огромен напредък в качеството на вината си и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта.

Македонската изба Стоби се чувства доста комфортно на този фестивал и конкурс - винаги си тръгва с медали. Очаквате ли и тази година да бъдете сред призьорите?

- Качеството на вината на винарна Стоби, Македония се оценява много добре на всички големи международни винени конкурси и изложения. Екипът на винарната се стреми към постоянно подобрение на качеството на произвежданите вина, поставяйки ги сред познатите и желаните от потребителите и ценителите марки.

Независимо на кой от международните пазари, голям или малък – САЩ, Китай, Русия, Канада, Европа, балканските страни и много други, вината Стоби са с постоянно и еднакво качество.

Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД (вдясно) с виното златен медалист - Stobi Aminta 2013 от Петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2016.

Надяваме се, и на шестото издание на Балканския Винен Конкурс и Фестивал, журито да оцени вината на Стоби.

На кои вина от Вашия щанд - нови и по-стари реколти - да обърнем по-специално внимание?

- Винарна Стоби ще участва в Балканския Винен Конкурс и Фестивал със следните вина: Ркацители 2016 – бяло сухо, Шардоне 2015 – бяло сухо, Веритас 2013 (Вранец Веритас) – червено сухо, барик, Вердо 2013 (Пети Вердо барик) – червено сухо, барик, както и Аксиос 2013 (Мерло барик) – червено сухо, барик.

Разбира се, на щанда на винарна Стоби на Балканския Винен Конкурс и Фестивал, на ценителите на хубаво вино обичайно ще предложим за дегустация и други вина от голямата винена листа на Стоби.

Как успяхте за толкова кратко време да направите вината на изба Стоби толкова разпознаваеми и търсени в България?

- Определящи за предлагането на вината Стоби, на всеки един от многобройните пазари, са неизменното добро качество, производството на голямата гама вина Стоби само от лозя, собственост на винарната, разумните, конкурентни цени, и любовта на хората, произвеждащи и реализиращи на пазарите вината Стоби.

Благодаря за интервюто!

Димитър Дженев


Снимки: Божидар Марков

Горе на снимката: След връчването на наградите "Златната изба" 2016 в Народен театър "Иван Вазов", бе разиграна томбола. Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД, даде 3 комплекта бутикови вина - Вранец Веритас и Шардоне барик на винарна Стоби от Македония, представлявана в България от фирма Юротим ООД.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер