експорт > международни изложения


Македонската изба Стоби се представи успешно на Шестия The Balkans International Wine Competition 2017

От пет вина, участавали в надпреварата, четири взеха медали – сребро за Axios 2013 (Merlot Barrique) и Verdot 2013 (Petit Verdot Barrique), и бронз за  Rkaciteli 2016 и Veritas 2013 (Vranec Veritas)

Вината на македонската изба Стоби, които са с изключително добро съотношение качество - цена се доставят в България от Юротим ООД, партньор на Стоби у нас.


Македонската изба Стоби се представи успешно на Шестия The Balkans International Wine Competition (BIWC) 2017.

От пет вина, участавали в надпреварата, четири взеха медали – сребро за Axios 2013 (Merlot Barrique) и Verdot 2013 (Petit Verdot Barrique), и бронз за  Rkaciteli 2016 и Veritas 2013 (Vranec Veritas).

Медал на BIWC 2017 не взе само Chardonnay 2015. Парадоксалното е, че това вино печели сребърен медал на изключително престижния, специализиран, световен конкурс в Екюли, Франция -  Chardonnay du Monde 2017. В него са участвали 706 вина Шардоне от 38 държави. Именно наградата, постигната в такава конкуренция, дава основание на представителите на Stobi Winery у нас да кажат, че са напълно уверени в отличните качества на тяхното Chardonnay 2015.

Сребърните медалисти от The Balkans International Wine Competition 2017 Axios 2013 (100 % мерло) и Verdot 2013 (100 % пети вердо) са от червените премиум вина на избата. Те отлежават от 16 до 18 месеца в бъчвите. Това каза за exporter.bg Андон Кръстевски, главен енолог на Stobi Winery, при посещението на екип на сайта в елитната винарна.

Щандът на македонската винарна Стоби по време Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2017. Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД, ексклузивен представител за България на Stobi Winery, а до него Ядранка Кларич-Кимовска – търговски директор на винарна Стоби в Македония. До тях са Евелина Костадинова и Десислава Томова от екипа на Юротим ООД.

Той посочи още една интересна подробност. А тя е, че прочутият Вранец, топ виното на избата, най-добре отлежава в славонски дъб. “В бъчви от славонски дъб този интересен локален сорт се развива най-добре и дава най-добри резултати”, категоричен бе Кръстевски.

Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2017 предложи една истинска Балканска фиеста с над 500 вина за дегустация по време на фестивала, Балканско гурме и силна съпътстваща програма по време на изложението.

Четирима Masters of Wine (300 души в целия свят!) и други изявени междунарни винени специалисти бяха в София за да оценят Балканските вина на  BIWC 2017.

На авторитетния винен форум македонската изба Стоби беше представена от Юротим ООД, ексклузивен представител за България на Stobi Winery.

Сребърните медалисти:

Verdot 2013 (Petit Verdot Barrique): Премиум червено сухо вино. Добре балансирано, плътно вино с пикантен вкус. Комплексен ароматен профил, пикантен и плодов характер. Отлежавало във френски дъбови бъчви за 24 месеца, виното има елегантна структура с копринени танини, които допринасят за потенциала му за стареене.

Axios 2013 (Merlot Barrique): Премиум червено сухо вино. „Аксиос“ е антично име на река Вардар, от която и в днешно време се напояват лозарските масиви в долина Вардар. Слънчевият климат осигурява много топлина за производството на това нежно и елегантно Мерло. Комбинацията от синя слива с нотки от пипер и пикантен дъб прави виното елегантно и плътно. Виното отлежава във френски дъбови бъчви за 18 месеца, за да се добави комплекстност и гладка танинова структура.

Бронзовите медалисти:

Rkaciteli 2016: Качествено бяло сухо вино с приятен жълто-зелен цвят и специфичен аромат на букет от ябълка, круша, кайсия, праскова и дискретен привкус на липов цвят. Вкусът е мек и дълготраен, със свежа кисела жилка на финала.

Veritas 2013 (Vranec Veritas): Премиум червено сухо вино. Виното разкрива великолепния автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас олицетворява същността на регион Тиквеш – топъл, плодороден и пленителен. Получено чрез съзнателно намаляване на добива от лозовия масив с цел концентриране на вкуса на плода, който остава за бране. Богато на естествени захари и полифеноли (антиоксиданти), полезно за сърдечно-съдовата система.

Динко Христов (вдясно), търговски директор на Юротим ООД, ексклузивен представител за България на Stobi Winery, Евелина Костадинова и Десислава Томова от екипа на Юротим, с Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, на щанда на македонската винарна Стоби по време Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2017.

Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното.

Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене.

Медалистът от  Chardonnay du Monde 2017

Chardonnay 2015: Качествено бяло сухо вино с подчертан жълто-зеленикав цвят, с комплексен и съблазнителен аромат на екзотични плодове, ябълки и праскови, изтъкани с тонове от акациев цвят. Мек, продължителен и постоянен вкус, глицеринови нотки, с нюанси на плодове и подправки.

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер