експорт > пазари


Българска фирма експортира български бизнес опит и бизнес уроци в пет държави

Стоян Дренски, мениджър бизнес развитие в „Училище за бизнес компетенции“ ЕООД, пред exporter.bg за отворената платформа за мобилно учене (OMLP)

„Тя се появи в отговор на нуждата на европейския бизнес от фокусирани, практически знания за оцеляване, поднесени по достъпен начин“, казва Стоян Дренски


Събитието: Платформа за учене в бизнеса (OMLP) беше представена пред компании, институции и медии. Това се случи на 6 юли, по време конференция, в сградата на Европейската комисия в София.

Платформата: Тя предоставя най-важните знания за всеки предприемач в опростен и интуитивен дизайн напълно безплатно. Видеа, текстове и примери ви поднасят критични знания в рамките на няколко минути дневно.

Конференцията се проведе в сградата на Европейската комисия в София (от ляво на дясно): Стоян Дренски - „Училище за бизнес компетенции“ ЕООД, Анета Петкова - Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, Ясен Спасов - Център за развитие на човешките ресурси, Виктор Христов - Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Дору Драгомир - ДТКБР разкриват добрите практики предоставяни от OMLP.

Интерактивни инструменти ви позволяват да разпишете бизнеса си и да тествате уменията си. Истории за успех от установени мениджъри ви помагат с практически примери от реални компании. Предизвикателство за мениджъри ви кани да се съзтезавате с други потребители на платформата.

Подкрепата: В конференцията, на която бе представена платформата OMLP, взеха участие Анета Петкова - Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, Ясен Спасов - Център за развитие на човешките ресурси и Виктор Христов - Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Мненията: Мениджъри от бизнеса, тествали OMLP:

Миглена Цветкова, Learning& Development Manager, Каменица АД: „OMLP предоставя чудесна възможност за допълващо обучение на служителите. Тестовете след курсовете са много полезни.

Ивайло Янков, собственик, Новек: “OMLP дава бърз достъп до нужната информация и предлага практичен инструмент за решаване на проблеми”.

Шир Коган, директор, Иннител България: “OMLP omlp e прекрасно приложение за мобилно учене, подходящо за компании от всякаква големина. Поздравления!“

Весела Зарева, IPSOS България: „OMLP се вписва в концепцията на IPSOS за учене и моделът 70:20:10 за развитие на персонала. Подходяща е и за индукционни обучения на нови служители”.

Миглена Цветкова, Learning& Development Manager, Каменица АД: „OMLP предоставя чудесна възможност за допълващо обучение на служителите. Тестовете след курсовете са много полезни".

Текущата ß- версия на OMLP може да бъде свалена от проектния сайт omlp.eu!

През септември 2017 г. ще бъде готова и пълната версия и ще бъде организирано първото събитие от поредицата ‘предизвикателство за мениджъри’, на което потребители и компании ще упражняват наученото.

Стоян Дренски, мениджър бизнес развитие в „Училище за бизнес компетенции“ ЕООД:

Попитахме бизнеса в България, Румъния, Чехия, Португалия и Испания от какви знания и умения има нужда, за да оцелее


Г-н Дренски, казвате, че с тази платформа започвате да експортирате български бизнес опит и бизнес уроци в пет държави. Кои са те и защо биха проявили интерес към Вашия продукт?

- Отворената платформа за мобилно учене (OMLP) се появи в отговор на нуждата на европейския бизнес от фокусирани, практически знания за оцеляване поднесени по достъпен начин. Данните на Евростат за няколко поредни години от 2012-та насам затвърждават тенденцията, че в 28-те страни членки на ЕС раждаемостта на нови компании (средно 11% от всички компании) и смъртността им (средно 10%) остават критично близки.

В зависимост от големината си, по-малко от 60% от новите компании преживяват първата година, а 20% от тях не оцеляват след втората. Това ни накара да попитаме бизнеса в 5 европейски страни (България, Румъния, Чехия, Португалия и Испания) от какви знания и умения има нужда, за да оцелее.

Синтезирахме тези знания в иновативен формат, подходящ за Андроид устройства с различен мобилен фактор (телефони, таблети и др.). Може би най-силният ни отличител от всички познати платформи на пазара в този момент са краткостта на интеракцията и иновативният дизайн на съдържанието, позволяващи да научите нещо полезно за бизнеса си в рамките на 3 до 5 минути.

Завършвайки всеки курс в платформата, вие трупате глобален индекс на опита (global maturity index), по който се състезавате с другите потребители.

Вградените инструменти позволяват да разпишете бизнес модела си използвайки метода business model canvass и да се подготвите за ред реални ситуации: решаване на възникнал проблем, разговор с ментор, кратко представяне на бизнес идея (elevator pitch) и др.

Модулът ‘бизнес съзвездие’ събира кратки истории на успеха от български предприемачи и ги представя на потребителите на платформата в цяла Европа. Модулът ‘предизвикателство за мениджъри’ приканва потребителите да премерят сили участвайки в специално разработена игра-симулация на бизнеса. Тя ще стартира в България от месец септември.

Как се приема иновативния Ви продукт в България? В кои сфери на бизнеса е най-търсен?

- На 6-ти Юли представихме OMLP пред българския бизнес. На конференция в сградата на Европейската комисия в София запознахме потребителите с възможностите му. Мениджъри от Каменица АД, ИПСОС България, Иннител България и Новек дадоха мнението си след тестване на платформата.

Весела Зарева, IPSOS България: „OMLP се вписва в концепцията на IPSOS за учене и моделът 70:20:10 за развитие на персонала. Подходяща е и за индукционни обучения на нови служители”.

Всички се съгласиха, че това е уникален по рода си продукт, който би могъл да се ползва свободно от всеки предприемач, но и да бъде адаптиран към нуждите на всяка компания за развитие на нейните служители.

Представители на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Центърът за развитие на човешките ресурси, Джуниър Ачийвмънт България, БАН, Софийският университет „Свети Св. Климент Охридски“ и УНСС също изразиха интерес към продукта и неговия потенциал.

Как вървят към момента продажбите  на мобилната апликация за бизнес уроци във всяка една от тези пет държави и какви са бъдещите Ви планове за завоюване на нови пазари?

- Чешката версия на OMLP беше представена през месец май в Прага, където се събраха 4000 представители на бизнеса, желаещи да ползват продукта активно. Професионалната организация на жените от бизнеса в Прага се нае с активното разпространение на продукта на местна почва и сред хилядите си членове в Чехия.

На събитие в Тенерифе през м. юни бе даден старт на испанската версия. Технологичният институт на Канарските острови разпространява локалната версия и дори я внедри в мрежата си от бизнес инкубатори. Предприемачи от Мадрид и Барселона също се добавят към потребителите в Испания.

Стоян Дренски по време на конференцията. Платформата за учене в бизнеса (OMLP беше представена пред компании, институции и медии.

През месец юли OMLP беше представена пред бизнеса в Порто, където бизнес консултантите от мрежата Ментортек разпространяват нашия продукт. Интересът там нараства постепенно.

В Румъния платформата се разпространява от Двустранната търговска камара България-Румъния с представителства в Букурещ, София и Русе. Вече имаме малка група от потребители в Букурещ. В момента отчитаме плавно нарастване на броя български потребители и имаме първите български компании заявили официален интерес. Очакваме тази тенденция да се засили през месец септември, когато излиза пълната българска версия на продукта с всички модули и когато започва предизвикателството за мениджъри.

Имаме отделни почитатели в САЩ, Канада и Израел. В процес на преговори сме с бъдещи партньори от Полша и Холандия. Благодарение на Европейската комисия, съфинансирала проекта по програма Еразъм +, предстои да представим OMLP  и в други държави.

Благодаря за интервюто.


Димитър Дженев


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер