бизнес > лица от бизнеса


Цветелина Николова: Аз нямам мечти, имам цели

Голямата дама на българското вино пред exporter.bg за Master of Science in Wine Managment и обучението в OIV, което промени живота й завинаги

„Когато си минал през целия свят, обикалил си почти всички изби, нищо не може да те изненада. Това не можеш да научиш от учебниците“, казва Мишел Бурки, създателят на магистърската програма Master of Science in Wine Managment към OIV.


От 29 май до 2 юни България бе домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното - International Organisation of Vine and Wine (OIV). Той събра в София над 1000 представители от всички 46 държави-членки на тази най-престижна, влиятелна и авторитетна световна винена организация.


На заключителната гала-вечеря една българка получи диплома „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ (Master of Science in Wine Managment към OIV) и международна диплома - „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство“ от университета СупАгро (Монпелие, Франция). Те й бяха връчени лично от Моника Кристман, Президент на OIV; Жан-Мари Оран, Генерален директор на OIV; Мишел Бурки, Генерален делегат на AUIV, Никола Голдшмид, Директор на програмата „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ на OIV.


Тази изключителна българка от света на виното е Цветелина Николова. Тя е управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри, Кончерто Уайнъри, както и на „Платинум Брандс“, дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки.


Цветелина Николова даде специално интервю за exporter.bg.


Какво е усещането да си на върха?

-  Ще бъде скромно, ако кажа, че съм горда и щастлива. Усещането е много по-силно. Толкова се чувствам удовлетворена от себе си, че вече мисля за следващото голямо нещо, което ми предстои.

Дори в мечтите си не съм стигала толкова надалеч, защото не съм си представяла, колко успешно може да бъде едно образование, осъществено при обиколката на целия винен свят.

Това докосване до света ти позволява да виждаш как нещата се случват, откъде тръгват и какъв е пътя до успеха. Изведнъж прозираш, че за да бъде една компания успешна, тя трябва да има цели, които да не са за година-две напред. Необходим е поглед поне 10 години напред, защото колкото и да се променят тенденциите в консумацията на вино с всяка изминала година, ти трябва да имаш един основен път, който си начертал и по който вървиш. Тогава може да говорим за успешна компания. Ако работиш без визия за бъдещето, нещата няма да се случат.

Бихте ли споделила разговора с големия Мишел Бурки, когато Ви е попитал каква е Вашата мечта?


- Това се случи при защитата на дипломата ми през февруари, тази година. Последни изпити в Париж. Г-н Мишел Бурки, който преди 30 години е създал магистърската програма Master of Science in Wine Managment към OIV, ме попита: „Цветелина, каква е Вашата мечта?“

Аз му отговорих: „Г-н Бурки, аз нямам мечти, имам цели.“ Той възкликна и ме попита: „А какво за Вас е OIV?“ Отговорих му: „За мен OIV не е просто диплома или титла. OIV е книгата на живота, която толкова много ме промени през последните 3 години. По време на обучението не само израстнах, аз промених мисленето и държанието си. Научих много неща. Комуникирам с много хора. Имам безброй приятели, от които научавам, как се случват и добрите, и лошите практики. Те ми помогнаха да виждам, кое не е успешно и ако нещо не ми харесва, как не трябва да го правя. Това стана като запазена марка в мислите ми, защото аз наистина смятам, че човек се учи, както от хубавите неща, така и от грешките на другите.“

Казвате, че Master of Science in Wine Managment не е диплома или титла, а книга на живота. Кои бяха най-интересните страници в тази книга?

- Абсолютно всеки ден ми беше интересен. Преди да тръгна за държавата от съотвения модул, аз съм прочела всичко за нея, за местата и избите, които ще посетя, за мащаба на техния бизнес.

Запознала съм се предварително с тях, с очакването да видя нещо ново. Изведнъж се оказва, че видяното е много повече от очакваното. И когато се връщам обратно в България, изгарям от желание да отида в офиса и да реализирам идеите, които са ми дошли в главата по време на посещението във всяка от избите по света.

Най-ценните моменти са срещите ми с хилядите хора, които управляват света на винопроизводството и спиртните напитки. И не само с тях. При пътуванията срещнах личности успели в най-различни сектори. Затова, когато ме попитат за това образование, отговарям, че то не е само за вино и спиртни напитки. То е за нещата от живота.

Когато преди 3 години ме приеха в магистърската програма на OIV ми дадоха парола, с която да влизам в тяхната информационна система. Тя ми даде достъп до хора от целия свят, обучени в OIV, които започнаха да ми пишат: „Здравейте, ние сме от Нова  Зеландия, от Австралия, от Южна Африка, от Щатите. С каквото можем да Ви помогнем, винаги сте добре дошла!“ Те моментално те приемат как част от едно семейство.

Как се роди идеята да Ви връчат дипломата по време на Световния конгрес на OIV в България?


- Идеята беше на г-н Мишел Бурки. При защитата на дипломата в Париж, той ме каза: „Цветелина, имам едно предложение за Вас и то е да Ви връчим дипломата по време на Световния конгрес на OIV в България.“

Цветелина Николова с диплома „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ (Master of Science in Wine Managment към OIV) и международна диплома - „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство“ от университета СупАгро (Монпелие, Франция), които й бяха връчени лично от Моника Кристман, Президент на OIV; Жан-Мари Оран, Генерален директор на OIV; Мишел Бурки, Генерален делегат на AUIV, Никола Голдшмид, Директор на програмата „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ на OIV.

Бях изключително изненадана. Той подчерта, че пътят това да се случи, е малко дълъг, но не е невъзможен.

„Ще бъде добре не само за Вас, но и за всички от OIV, тъй като те ще видят, че в България има млади, успешни хора, освен това образовани при нас. На конгреса ще има много европейски депутати, представители на Европейската комисия, които ще оценят, че в България ненапразно са дадени европейски субсидии. Ще видят, че държавата Ви създава и развива кадри“, ми каза още Бурки.

След този разговор от OIV написаха писмо, което бе одобрено от всички членове на Съвета на тази най-престижна, влиятелна и авторитетна организация в света на виното. Те дадоха своето съгласие, дипломата да ми бъде връчена в София. След това изпратиха писмото до българския посланик във Франция (Ангел Чолаков б.р.), който от своя страна го предостави на правителството в България. Няколко министерства трябваше да дадат съгласие. Те го направиха и по този начин нещата се случиха на заключителната гала – вечеря, дадена в чест на Световния конгрес на OIV в София.

В Париж, на официална церемония, ще връчат дипломите на Вашия випуск. Бихте ли открехнали малко вратата за това събитие?

- На 13 октомври, в Париж, ще бъдат връчени дипломите на целия випуск, с който съм завършила. Събитието съвпада с 30 годишнината от създаването на Master of Science in Wine Managment към OIV. Ще бъдат поканени всички, които имат тази магистърска степен от организацията. Няколко лектори ще четат лекции на различни теми.

Поканиха ме да бъда един от тези лектори. Темата е да разкажа за пътя, който съм изминала до днес. По какъв начин това се е случило, какви са моите цели, какво място заема OIV в моя живот и как обучението ми в тази най-висша институция в света на виното е променила живота ми.

Освен това ще има дегустация на вината на Катаржина Естейт. Дадоха ми шанс те да бъдат част от основната дегустация, което е изключителна чест, защото българско вино никога досега не е било представяно по този начин. Невероятно щастлива съм, че това ще се случи пред хората от света на виното и то във Франция, държавата майка на виното.

Философията на Мишел Бурки, безспорно една забележителна личност, за тази магистърска програма, е повече от интересна. Бихте ли ни разказала, как е спечелил OIV за каузата?

- Мишел Бурки наистина е един изключителен човек, когото имам щастието да познавам. Много малко са хората като него, които могат така силно да проникнат в съзнанието ти.

Разговорите с него са изумително вълнуващи. Карат те да си зареден с толкова много амбиции и да заставаш пред врати, които трудно могат да бъдат отворени.

Попитах го: „Г-н Бурки, разкажете ми моля Ви, по какъв начин сте създали Master of Science in Wine Managment към OIV?“ А той ми отговяря: „Цветелина, много исках да създам нещо свързано с виното, нова образователна степен, ново ниво на знания. Отидох преди 30 години и почуках на вратата на OIV, защото те бяха шапката на винопроизводството в света. Казах им: Добър ден! Искам да Ви дам идея за едно образование, което не е просто обикновена програма в даден университет. Имам идея тази програма да се случва по начин, по който студентите да имат възможността да обиколят целия свят, да се докоснат до практиката и по време на тази практика да се обучават. Тогава те ми казаха да опиша всичко това и да им го изпратя. Написах им го. Дълги страници, но те започнаха да четат, изключително впечатлени от това, което съм описал вътре“.

Така Мишел Бурки получава шанса да организира Master of Science in Wine Managment към OIV. Той ми каза: „Много мислих как да направя тази програма, така че тя да бъде най-интересната на света. И стигнах до извода, че нищо друго не е по-добре от това да обиколиш света и да видиш с очите си, как хората в света на виното се справят в различните ситуации с климат, почви, различен пазар, различна култура и различни маниери. Всичко е толкова различно, но ти си там, при тях, и виждаш как те се справят. И какви техники използват, за да го постигнат.“

Мишел Бурки ми каза още, че в университета можеш да вземеш диплома, но това не е като да се докоснеш до практиката. Той е искал да създаде образование, в което дипломата не е просто обикновена диплома, не е титла, а книга на живота, която си прочел в практиката. Когато си преминал през такова обучение, за теб няма тайни.

Няма как да си обикалил всички тези изби по света и да има нещо, което  да те изненада. Ти си готов на всичко, ти очакваш всичко и знаеш във всеки един момент, във всяка една ситуация, как трябва да реагираш и да вземеш бързо решение. Защото всичко ти минава в главата, ти това вече си го виждал някъде и решението е въпрос на секунди. Това учебниците не могат да ти го дадат. Ето това е философията, която проповядва големия Мишел Бурки.

Освен церемонията по връчването на дипломите в Париж, какво друго във връзка с OIV Ви предстои?


- Едно от най-ценните неща е, че OIV ми дават възможност всяка година, по заявен от мен модул, отново да посетя държава, която си избера. И това е страхотно, защото знаем, че световните тенденции във винопроизводството и консумацията много бързо се променят.

Тази възможност е безценна, защото тя ми дава шанс всяка година да  опреснявам знанията си в света на виното. Когато пожелая и отида в избите на съответната държава, аз ще получавам достъп до тяхното ноу-хау, защото знаят, че съм част от OIV общността.

Те ще ми разкажат до най-големите детайли и в дълбочина за методите, които използват, когато трябва да решат даден проблем, свързан с технологиите, производството или лозята.

Ако отидеш като турист, това няма как да се случи. Ще ти покажат общите неща, но няма да получиш информация за тяхната същина. Ето това е безценно и ме кара да се чувствам невероятно.

Благодаря за интервюто!

Димитър Дженев
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер