коментари > анализи


БТПП: Да се върнем на традиционните пазари

Според проучване 60% от българските фирми очакват повече приходи от експорт през 2012 г.

60% от българските фирми са оптимистично настроени в очакванията си за приходи от експорт през 2012 г. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.  Близо 30% от анкетираните предприемачи смятат, че износът ще запази нивата от 2011 година. Само 13% прогнозират спад.

България е на второ място по ръст на очакванията на приходи от продажби в чужбина след Португалия. Най-песимистично настроени са компаниите от Чехия и Унгария, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Според него от позитивните очаквания за ръст на постъпления от износ трябва да бъде “отписана” Европа и да се търси възстановяване на традиционните ни пазари. Не бивало да се пренебрегват положителните сигнали от Азия и арабските партньори на България.

Проучването показва, че потенциални пазари за нас са и Бразилия и Аржентина. Заради външнотърговската политика на Русия и поставяните бариери пред стоките от ЕС, както и тенденцията за създаване на зона за свободна търговия с държави от Централна Азия, не може да се очаква особен ръст на продажбите на наши компании там, отбелязва анализът на проучването.

Близо 48 на сто от предприемачите ни очакват, че инвестициите през 2012 г. ще са аналогични на обемите през 2011 година.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер