експорт > международни изложения


Български месари отиват за първи път на световно първенство по транжиране на месо

Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново“, пред exporter.bg за голямото предизвикателство  World Butchers Challenge 2018

България е първата страна от Източна Европа, която със сигурност ще се включи със свой отбор в голямата напревара в Белфаст, Северна Ирландия.


През уикенда в Ахтопол се проведе първият по рода си у нас конкурс за транжиране на месо. Спечели го Вълчо Димитров Христов от Синеморец. Той е първият от шестимата месари, които ще представят България на Световното първенство по транжиране на месо World Butchers Challenge 2018 в Белфаст.


За повече информация се обърнахме към Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново“ - компанията, основен генератор на идеята страната ни за първи път да участва на този голям международен форум. България ще бъде първата държава от Източна Европа, която със сигурност ще се включи със свой отбор в голямата напревара в Белфаст. Може би към нея ще се присъедини и Гърция.


Г-н Димитров, разкажете ни за World Butchers Challenge. Откога се провежда този конкурс и как стигнахте до идеята да подготвите отбор от България, който да се включи в това престижно състезание?

- Състезанието  по транжиране на месо World Butchers Challenge се провежда от 10 години. Негови инициатори са новозеландците и австралийците. За първи път World Butchers Challenge ще се състои в Европа. Това ще се случи през месец март, в Белфаст.

Идеята за участие в това състезание беше на Тери, нашият консултант по разфасовки с бекон, които продаваме в Англия. Аз го подкрепих. Свързахме се с организаторите на събитието. Платихме такса участие и догодина, през март, сме в Белфаст.

Отборите са от по 6 души. Регламентът е за 2 часа да бъдат транжирани четвъртинка теле, цяло агне и половинка прасе.

В отбора на България ще участват трима души, номинирани от свинекомплекс „Голямо Враново“.

На бул. "Патриарх Евтимий" 18 в София винаги може да намерите прясно свинско месо, собствено производство. "Има определен ръст на продажбите, което показва, че хората искат да консумират истински, доказани неща, с доказан произход", казва Вихрен Димитров.

Останалите трима ще са победителите в трите, така да ги наречем регионални конкурса, които ще бъдат проведени у нас до края на годината.

Първият беше този уикенд в Ахтопол. Вторият ще бъде в Орешака, около Архангелов ден, защото тогава е празникът на касапите. Едно време това е бил майсторски празник на касапите и транжорите, които сега е по-модерно да бъдат наричани обезкоствачи.

Третото състезание ще бъде около Коледа, но все още не сме решили, къде  да се състои.

Според Вас какви са шансовете ни за успех?  Защо трябва да участваме на този голям  световен форум?


- За първи път ще се срещнем с автралийци и новозеландци. Става дума за различни школи. При тях консумацията на телешко, агнешко и свинско месо е горе-долу по равно. У нас е малко по-различно.

Но самият факт, че за първи път страна от Източна Европа и от Балканите, ще участва в това състезание, е вече постижение. Хубаво е, че индустрията на месото се популяризира по един по-нестандартен начин.

Освен това, по същото време в Белфаст ще има голямо изложение на храни и напитки. В него, освен месопреработвателите, могат да се включат представители на млечната и винарската ни индустрии. Хубаво е да се показваме на такива места, да се вижда, че ни има, че съществуваме.

Българинът все повече търси хубаво българско месо и магазинът Ви в София, на бул. „Патриарх Евтимий“ 18, го доказва, нали?


- Магазинът на бул. „Патриах Евтимий“ ще навърши 10 месеца през декември. Има определен ръст на продажбите, което показва, че хората искат да консумират истински, доказани неща, с доказан произход. Ние отговаряме на тези изисквания и затова рязко се усеща тенденцията на търсене от българския консуматор на хубаво българско месо.

Преди да тръгнат нанякъде в събота и неделя, много софиянци минават през магазина и здраво пазаруват. И затова аз смятам, че производители като нас, общо взето от средна ръка и нагоре, трябва да се обединяваме, за да дадем на хората това, което желаят.

Димитър Димитров, управител на магазина до Попа (бул. "Патриарх Евтимий" 18), обслужва професионално всеки клиент. Броят им непрекъснато расте, особено преди уикендите.

София е един хубав, европейски, платежоспособен град. Хората в столицата имат доходи и откриването на магазини като нашия е начинът, те да се срещнат директно с производителите, а ние с крайния клиент.

Забелязва се, че цените на месото растат. Дори промоциите във веригите рязко намаляха, което изравнява шансовете на производители като Вас и на търговци като тях, по отношение на цените. Така ли е?

- В интервюто, което наскоро дадох за Вашия сайт, говорихме с теб по тази тема. Китай започна да купува много свинско месо, защото доста малки и средни фермери там изклаха животните. Направиха го, заради протекционистичната политика на държавата спрямо големите ферми, така както се случи преди време и в САЩ. Много европейски производители увеличиха продажбите на свинско месо за Китай. Това доведе до скок на цените на световните борси, което рефлектира и у нас.

Има още един момент, който поставя българските производители в неравностойно положение спрямо веригите. ДДС на храните в Полша е 9 %, а в България е 20. Затова веригите, съвсем законно, предпочитат да си пазаруват месо от Полша или от други европейски производители. Те са готови да платят ДДС-то, където им е най-изгодно в ЕС, защото Европейският съюз го позволява. Но вече няма толкова промоции във веригите, защото китайците дръпнаха от Европа страшно много месо. Такава е тенценцията. И така ще бъде поне още 1-2 години.

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер