коментари > анализи


Автомобилни гиганти
пак поглеждат към САЩ

Голямата японска тройка Toyota, Honda и Nissan изнася производството си към Европа, Корея и Близкия изток

Силната йена удря като с градушка печалбите на японските автомобилопроизводители. Затова Toyota, Honda и Nissan, след години на скептицизъм, отново поглеждат към отдавна пренебрегвани производствени места като Съединените щати, пише в свой анализ Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Годините на пренебрежение вече са история за първите в бранша - сега японски, германски и американски корпорации започват да произвеждат хиляди коли на територията на САЩ. А тъкмо голямата японска тройка планира да изнася все повече производството си към Европа, Корея, Близкия изток и други части на света.

Бягство от силната йена


Така японците се опитват да избягат от силната йена.  „Слабият долар прави износа от САЩ по-изгоден", заявява Бил Крюгер, заместник-директор за американските операции на Nissan. „Ние увеличаваме капацитета на нашите фабрики в САЩ, разширяваме смените и подсигуряваме още служители".

Новата луксозна лимузина на Nissan ще се произвежда на поточната линия в Смирна, Тенеси. 1200 работници вече са наети специално за нея. Infiniti JX ще завладее бъдещите експортни пазари. На друго място в Смирна Nissan ще разшири производството си на електрически автомобили Leaf. 1300 нови души ще бъдат назначени първоначално, пише авторитетното американско издание.

Nissan създава и по-предизвикателни работни места в САЩ: в Мичиган компанията наскоро назначи 150 инженери за свой технологичен център.

Експанзията поема и към Мексико. Там Nissan ще инвестира стотици милиони долари в трети свой завод. Инвестицията ще достигне до 2 млрд. долара. Nissan планира да произвежда в завода малкия модел Versa с първоначален капацитет от 175 000 броя на година. Около 70% ще бъдат предназначени за износ в Латинска Америка, отбелязва анализът на Wall Street Journal.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер