Банер

за ценители > lifestyle


Време за театър

Рецептите на Нийл Саймън в битката срещу депресията

Спасителната доза смях в драматични истории с хепиенд.

Ангелина Василева е поетеса, преводачка, преподавателка по английски език и управител е на фондация „Софийски салон за поезия“. Обича да ходи на театри и концерти, да разглежда музеи и изложби и да пътува.

Един бегъл преглед на театралните анонси показва, че пиесите  на големия американски драматург и сценарист Нийл Саймън и този сезон привличат сериозно вниманието на българските режисьори. В Народния театър се играе „Манхатън, Второ авеню“, постановка на Бойко Илиев. Младежкият театър представя „Като трохи на прозореца“ с режисьор Малин Кръстев. Добричкият театър гастролира с „Боси в парка“ на Стефан Спасов. Можем да гледаме „Странната двойка“ в Сатирата, където изборът на Андрей Аврамов е подчертано личен – освен режисьор, той е и преводач на пиесата. Юлиян Малинов представя същата комедия с третокурсници от Театралния колеж „Любен Гройс“. „Последният страстен любовник“ дели сцената на театър „София“ с „Олд Сейбрук“ на Уди Алън в микс на  Николай Поляков. „Помощ, не мога да плувам!!!“ е най-новото заглавие в репертоара на Хасковския театър по произведения на Нийл Саймън и Антон Павлович Чехов с режисьор Валентин Танев.

Този списък не претендира за изчерпателност. Ако съм пропуснала някого, моля да бъда извинена, не е преднамерено. Това е само информацията, с която разполагам към настоящия момент, но не се съмнявам, че е възможно още утре да се появи следваща премиера на комедия от Нийл Саймън, която отново да напълни театралните зали с почитатели.

В годините на Голямата депресия едно момче расте в проблемно семейство в разтърсвания от икономическата криза Ню Йорк и често търси убежище от грозната действителност в кварталното кино, където гледа филмите на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Дали още тогава невръстният Нийл е разбрал колко важен е смехът в живота на хората? И че проблеми има винаги и навсякъде, а Спасението от тях се крие в Разбирането и Обичта – на любимия човек, на семейството, на приятелите.

Нийл Саймън работи върху първата си пиеса Come Blow Your Horn в продължение на три години. Премиерата й на Бродуей е през 1961г. За сезон и половина има 677 успешни представления. На следващата година вече се играе в Лондон.

С двадесет и осем престижни награди в театъра и киното, между които един „Пулицър“ и три „Тони“, роденият през 1927 г. драматург, сценарист и писател продължава да разказва от сцената страшни приказки с хепи енд за нашето съвремие. И ние бързаме да си купим билет, за да получим поредна доза житейска философия, поднесена с изключително топъл и интелигентен хумор.

Ангелина Василева е поетеса, преводачка, преподавателка по английски език и управител е на фондация „Софийски салон за поезия“. Обича да ходи на театри и концерти, да разглежда музеи и изложби и да пътува.

Наскоро гледах „Манхатън, Второ авеню“. Оригиналното заглавие на пиесата е „Затворникът от Второ авеню“. Премиерата й на Бродуей е през 1971 г. и още на следващата година е номинирана за наградата „Тони“. Четири години по-късно излиза лентата на Мелвин Франк със същото заглавие.

 

В българския превод мрачното заглавие е омекотено, но смисълът остава непроменен в съдържанието. Кой днес не е „затворник“ на своето битие? Урбанистичтият модел на Нийл Саймън от преди почти половин век ни е до болка познат – лишена от лично присъствие градска среда, съществуване в скъпоструващо маломерно жилище с модерна архитектура, монотонно работно ежедневие... И ако в тези параметри зоната ни на комфорт е гарантирана до определен момент, неочаквано се случва нещо, което ни изважда от нея...

За Мел Едисън /великолепно изпълнение на Георги Кадурин/ това е загубата на работното място, на което е бил в продължение на 20 години. И точно в този момент климатикът в жилището се разваля, докато горещата вълна е докарала в Ню Йорк жега от 30 градуса. Шумният сексуален живот на съседките става непоносим дразнител, а когато Мел се опитва да ги вразуми с удари по стената, тя се оказва бутафорно тънка и се пропуква. Като прибавим към това лай на куче с докачлив стопанин, кофа с мръсна вода, лисната от по-горен етаж, и за капак обир на апартаментчето посред бял ден, виждаме картина, актуална за 1971г. в Америка, а днес  и за целия свят...

В оригиналната пиеса в битката срещу депресията, в която Мел изпада, към съпругата му Една /много убедителна Емануела Шкодрева/ се присъединяват двете му сестри и брат. В постановката на Бойко Илиев товарът пада изключително върху плещите на Една – от подаването на транквилант в необходимия момент, до финансовите ограничения и храброто решение да си намери работа като секретарка. В духа на черната комедия, накрая и тя остава безработна поради кризата.

Във финалната сцена Ню Йорк е окован в снежната прегръдка на зимата. Призовани по телевизията от градската управа да се включат в разчистването, Мел и Една грабват лопата... Зрителите си тръгват от залата  без съмнение, че тандемът от „Манхатън, Второ авеню“ ще оцелее и в поредната битка. Защото героите на Нийл Саймън се обичат.

Ангелина Василева
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер