експорт > международни изложения


New Bloom Winery спечели златен медал с немски сорт на Mundus Vini в Германия

С общо пет медала си тръгна избата в Съединение от престижния световен конкурс Mundus Vini 2018

New Bloom Winery е единствената родна изба, която работи с немските Регент и Дорнфелдер. Засаждат ги още през 2007 година като от миналата ги представиха като едносортови червени вина под марката New Bloom.

Избата в Съединение – New Bloom Winery спечели общо пет медала на международното винено състезание Mundus Vini, коeто приключи преди дни. Златно отличие грабна едноименното New Bloom от немския сорт Регент. Това е дебют за винена серия в световния конкурс. Любопитен е фактът, че българско вино именно от немски сорт успя да надделее на германска земя. New Bloom Winery е единствената родна изба, която работи с немските Регент и Дорнфелдер. Засаждат ги още през 2007 година като от миналата ги представиха като едносортови червени вина под марката New Bloom. Останалите медали за родния производител са сребърни – именно за New Bloom от Дорнфелдер, за Face-to-Face (F2F) Совиньон блан, за купажа F2F Каберне Совиньон и Сира и за розето F2F от Каберне Совиньон и Марселан. Последното спечели само преди дни Златен ритон на Винария за най-добро розе от тазгодишна реколта.

Призьорите: Регент със злато и Дорнфелдер (в средата) със сребро.

Немските сортове Регент и Дорнфелдер изискват особена прецизност още на лозето. Още преди засаждането на лозовите масиви екип от енолози и агрономи от избата са направили замервания на почвата, слънцегреенето и климата, за да се подберат най-подходящите лозови масиви.

Периодът на гроздобер за тези два немски сорта се подбира много внимателно и се прави изцяло ръчно, тъй като гроздето много бързо презрява. Прилага се контролиран добив до 600 кг от дка, за да се гарантира, че само най-качественото грозде ще отиде за ферментация.

Според екипа на New Bloom Winery добрите резултати с немските сортове Дорнфелдер и Регент се дължат най-вече на тероара на Западнотракийската низина, който дава възможност иначе консервативните сортове да разгърнат потенциала си в мощни червени вина с обуздани и добре балансирани танини. И си мечтаят един ден така както светът говори за новозеландския Совиньон блан или чилийското Каберне, винените критици да разпознават и българския Дорнфелдер или Регент от Тракия. „Те са много интересни като аромати и вкус, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне фран. При нас тези сортове направо полудяха“, разказват технолозите на избата.  И сравняват новите за България сортове с Пино ноар като аромат и мекота, а като обагреност - с Каберне Совиньон и Сира.

Големият златен медалист - голям, защото българско вино именно от немски сорт успя да надделее на германска земя.

„Те са много интересни като аромати и вкус, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне фран. При нас тези сортове направо полудяха“, разказват технолозите на избата.  И сравняват новите за България сортове с Пино ноар като аромат и мекота, а като обагреност - с Каберне Совиньон и Сира.

Една четвърт от лозята в България са местни сортове и приблизително толкова е делът на произведеното от тях вино. То обаче остава за консумация основно на вътрешния пазар. При износа виното от български сортове е около 10 – 12%, сочат данни на Националната лозаро-винарска камара. По техни данни около една трета от вината на вътрешния пазар са местни сортове – чисти или купаж с международни.

Повече за конкурса


Mundus Vini е създаден преди 17 години и оттогава досега е един от най-важните винени конкурси в света. Оценяването се прави на база 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV). В журито на конкурса участваха 270 международни винени експерти от 44 страни.

В журито на конкурса участваха 270 международни винени експерти от 44 страни.

За шест дни те оцениха 6770 проби от 150 винени дестинации.

Бяха раздадени 33 големи златни медала, 1102 получиха златни отличия, други 1575 – сребърни. От България общо 7 са златните медалисти, други 24 родни вина грабнаха среброто.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер