експорт > международни изложения


"Вила Ямбол" донесе единствения златен медал за българско вино на Vinalies Internationales

Винарната прибра и други четири отличия

Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози, а в тазгодишното му издание участваха над 3500 вина от всички краища на света.

От общо 18 медала за България на Vinalies Internationales 2018, „Вила Ямбол“ спечели пет отличия – четири сребърни и единственият златен за страната ни. Престижният конкурс се проведе в Париж в началото на месеца. Големият победител е вино, произведено от микрорайон – до град Болярово.

Изпратените български проби са общо 50, сочи справка в сайта на конкурса. Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози, а в тазгодишното му издание участваха над 3500 вина от всички краища на света. Задачата на всяко едно жури (съставено от пет до седем винени експерти) бе да даде на пробите оценка, придружена от коментар на дегустацията. След края на индивидуалните слепи дегустации, председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус.

Сребърни медали за „Вила Ямбол“ получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция.

Големият победител е вино, произведено от микрорайон – до град Болярово.

Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.  Избата управлява над 10 000 дка собствени лозови масиви и освен сред лидерите на пазара у нас, продава успешно на 20 пазара от целия свят.

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта.

Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Направи го Kabile розе от Сира 2017.

В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево.

С три сребърни отличия от Vinalies Internationales се прибра New Bloom Winery; три са медалите за Domaine Boyar, два - за Katarzyna, два за Midalidare. За пет дни общо 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер