Банер

градове > класации


Виена е градът с най-добро качество на живот в света

Това сочи изследване на американската консултантска компания „Мърсър“

В челната петица се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. София е на 116-о място.

Виена е градът с най-добро качество на живот в света, според изследване на американската консултантска компания „Мърсър“.

Австрийската столица води класацията за девета поредна година, като сред основните причини за лидерското място са сигурността, която предлага на жителите си, ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър са веднага след нея, а в челната десятка са още Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел.

Класацията на „Мърсър“ включва 231 града, като от първите 10 места в нея, осем са заети от европейски градове, които според компанията предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора. София се нарежда на 116-о място в класацията.

На последните места са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. Сред причините са бедността, политическата нестабилност и екстремните климатични условия.

Хонолулу е градът с най-здравословна атмосфера, според "Мърсър", а на второ място са едновременно Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

Списъкът е изготвен на база 39 критерия - от престъпност до управление на отпадъците, транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер