коментари > анализи


Европа трябва да се върне към
правенето на истински бизнес

Времената, когато Западът е поучавал Изтока как да управлява икономиките си са безвъзвратно отминали, смята Махатхир Мохамед, бивш премиер на Малайзия

Западът има както да научи от Изтока. На първо място Европа трябва да приеме новата икономическа реалност. Това е коментар пред ВВС на Махатхир Мохамед, бивш премиер на Малайзия, цитиран от Investor.bg.

Той смята, че времената, когато Западът е поучавал Изтока как да управлява икономиките си, са безвъзвратно отминали. Доказателството за неговите думи се криело в развиващите се азиатски икономики, които сега са модели на стабилността, рационалната политика и устойчивия растеж в сравнение с тънещите в дългове и страдащи от анемичен растеж Европа, САЩ и Япония.

„Европа е изгубила много пари и затова сега сте по-бедни отколкото сте били“, посочва Махатхир Мохамед в интервю за BBC. „В Азия ние живеем според възможностите си. Така че, когато сме бедни, живеем като бедни хора. Мисля, че това е урок, който Европа може да научи от Азия“. „Вие отказвате да признаете, че сте бедни защото сте изгубили парите си“, допълва той.

„Не можете обаче да поправите това с печатане на пари. Парите не са нещо, което просто може да напечатате. Парите трябва да имат покритие – или силна икономика или злато“, коментира Махатхир.

Бившият премиер на  една от най-бързо развиващите се азиатски икономики, отбелязва, че Европа и Западът трябва да започнат дългия и бавен процес на преструктуриране, който да освободи икономиките им от финансовия сектор.

„Мисля че трябва да се върнете към това, което аз наричам истински бизнес – производството на стоки, предлагането на услуги и развитието на търговия, а не да прехвърляте цифри от една банкова сметка в друга – това което правите сега“, съветва бившият премиер на Малайзия.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер