коментари > интервюта


Българин влезе в световния отбор на месарите

Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново“, пред exporter.bg за участието на страната ни за първи път на World Butchers Challenge 2018

България записа първото си, но забележително представяне на този голям международен форум - Ангел Найденов стана част от световния отбор като най-добър обезкоствач на телешко месо.

Г-н Димитров, припомнете ни как стигнахте до идеята да подготвите отбор от България, който да се включи в World Butchers Challenge 2018?

- Както казах в интервю за Вашия сайт преди състезанието, идеята за участие беше на Тери, нашият консултант по разфасовки с бекон, които продаваме в Англия. Аз го подкрепих. Свързахме се с организаторите на събитието. Платихме такса участие и подготвихме отбор, който премина през три междинни кръга на национално ниво.

Разкажете ни за това престижно състезание?

- Историята на конкурса ни отвежда към неговия създател – новозеландеца Род Слейтър. През 2011 г. той организира състезание между Нова Зеландия и Австралия. Неслучайно новозеландците навремето са кръстили световното първенство Световно месарско предизвикателство. Те са първите.

В World Butchers Challenge 2018 се включиха 12 отбора - Германия, Великобритания, обединен отбор на Северна Ирландия и Република Ирландия, България, САЩ, Нова Зеландия, Гърция, Франция, Австралия, Бразилия, ЮАР и Италия.

След тях е Австралия. После в състезанието се включва Великобритания. Четвъртият участник е Франция, които миналата година станаха световни шампиони.  И забележете, колко бързо светът на месарите се запалва по тази идея. От 4 през 2017 г. участниците стават 12 през 2018-а.

Бихте ли ги изброили?

- В World Butchers Challenge 2018 се включиха 12 отбора - Германия, Великобритания, обединен отбор на Северна Ирландия и Република Ирландия, България, САЩ, Нова Зеландия, Гърция, Франция, Австралия, Бразилия, ЮАР и Италия. Бразилецът каза, че представлява и Аржентина.

Къде се проведе състезанието?

- Световното първенство на месарите в Белфаст се проведе в Изложбения център „Титаник“. Той е на 500 метра от корабостроителницата, където е построен легендарния кораб. Ирланциците се шегуваха по време на световното, че Титаник е построен от ирландци и потопен от англичанин. На тениските на отборите беше корабът Титаник.

Какъв беше регламента на надпреварата?

- Правилата бяха следните – за 3 часа и 15 минути трябва да транжираш и презентираш четвъртинка телешко - 60 кг, 1 агне – 20 кг и 1 половинка свинско парено с кожа и сланина не повече от 1 см – 45 – 55 кг.

И сега да кажем, кои са големите победители и как се представи България?

- На първо място се класира обединения отбор на Северна Ирландия и Република Ирландия. Радостта им беше неописуема, а преживяването незабравимо. Те пяха с цяло гърло песента с прочутият рефрен Заедно рамо до рамо.

Ангел Найденов (вдясно) с председателя на журито на World Butchers Challenge 2018.

На второ място, само на 2 точки зад ирландците, остана Нова Зеландия. Третото място бе заето от Австралия.

България записа първото си, но забележително представяне. Ангел Найденов стана част от световния отбор като на най-добър обезкоствач на телешко месо.  Този топ отбор се състои от 6 души.

Няколко думи за Ангел Найденов?

- Ангел е на 30 години, от Ловеч. Работил е в Англия. Той спечели междинния национален кръг, който се състоя в Орешак.

Тук трябва да отбележа, че нашият отбор се събра за световното направо в Белфаст. Ирландците бяха тренирали всяка неделя от октомври до сега.

В интервюто за нашия сайт преди конкурса казахте: Хубаво е, че индустрията на месото се популяризира по един по-нестандартен начин.  Световното в Белфаст потвърди ли тази Ваша теза?

- Напълно! По време на състезанието беше зададен въпроса, защо шоуто винаги го открадват готвачите, а не месарите. „Няма да станем рок звезди, но да има шоу и за нас“, казаха колегите.

Интересното бе, че по време на надпреварата всеки говореше на своя роден език – гърците на гръцки, италианците на италиански, германците на немски, българите на български, а аз превеждах за нашия отбор пред журито и публиката.

Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново“ (вторият от ляво на дясно). До него -  председателят на журито на World Butchers Challenge 2018. Свинекомплекс „Голямо Враново“ е спонсор на междинните национални състезания в България, както и на участието на нашия отбор в Белфаст.

Другият интересен момент бе, че  по време на състезанието не се говореше за месо, за да се избягнат асоцииациите с кръв. Говореше се за протеини.

Основателите на World Butchers Challenge от Нова Зеландия отидоха още по-далеч. Те предложиха да има световно турне на месарите – по 2 месеца в годината - в Северна Америка, Южна Америка, от Африка и ЮАР през Европа до Австралия, Нова Зеландия и цяла Океания.

Новозеландците бяха дошли с телевизия, която засне 6 филма по 1 час. И нас ни интервюираха. В Нова Зеландия на месарите се гледа като на футболни звезди.

Очевидно събития като  World Butchers Challenge влияят силно на света на месарите?

- Влияят и водят до промени. Американците вече възраждат семейните ферми – малки и средни, които навремето са били ликвидирани от големите месарски компании с подкрепата за тях от страна на държавата.

Българският отбор в Белфаст.

Капитанът на американския отбор ми каза, че в Америка все повече се появяват занаятчийски месарници т.н. Craftsmen's butchers.

Хубавото, каза още той, е че нашата страна е голяма и в нея няколко тенденции могат да се случат едновременно. А именно, че освен за големите месарски компании, все повече място под слъчцето има и за занаятчийските месарници.

Г-н Димитров, благодаря Ви за това интервю!

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер