експорт > международни изложения


Балканският винен конкурс и фестивал поставя рекорд - 700 проби от 11 страни

За седми път София ще е столица на балканското вино

За първи път в журито ще има  истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.


Вече седем години на голямата винена сцена - Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) се наложи като форума с отлични вина, престиж и популярност на вината от региона, неизменна и важна част от които са българските.

Всяка година интересът към събитието растe както от страна международното жури, което и тази година е много силно (4 Masters of Wine и 1 Master sommelier), така и от страна на многобройните вносители, търговци, медии и винени любители. Очакват се около 700 проби от 11 страни. Това е рекорд до този момент. За първи път в журито ще има  истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

От тази година регламентът на BIWC е променен -  вината ще се оценяват по 100 – точковата система (до момента оценяването беше извършвано по 20 – балната система). Прибавя се още един медал: Double Gold. Промяната в регламента е важна, защото повечето изби използват 100 - балната система като маркетингов инструмент и така с гордост ще могат да показват точките си. От друга страна използването на новия медал Double Gold ще позволи на изключителните вина да блеснат и така ще улесни процеса за определяне на трофеите в отделните категории на конкурса.

Традиция за Балканския винен фестивал е да излиза с много силна съпътстваща програма. Тази година любителите на балканското вино ще имат възможността да посетят 5 майсторски класа, водени от международното жури.

Бордо срещу български бордо блендове – едно повторение на тейстинга от 1976 Г., лектор: Граф Джон Салви MW


Един от най – интересните майсторски класове, в който единствения благородник сред носителите на титлата Master of Wine , ще съпостави топ вина от Бордо с топ български бордо блендове. 

Турция  през чашата на Иса Бал, лектор: Иса Бал MS

За първи път в журито се включва Master Sommelier - Иса Бал, който през 2008 година завоюва титлата “Най-добър Сомелиер на Европа” на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на балканското вино. 

Лятно вино от Атика: Саватиано – новият гръцки тренд, лектор: Константинос Лазаракис MW, председател на BIWC

Един малко познат у нас бял сорт Саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни ще бъде прдставен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

Eлегантен, но и мощен: Запознайте се със сръбския Прокупац, лектор: Игор Лукович


Игор Лукович е сред най-известните имена на сръбското вино. Той ще представи най-добрите вина  от местния червен сорт Прокупац, който ще допадне много на любителите на регион Бургундия.

9 ½ Пино Ноар-а от България, лектор: Марин Атанасов


И една българска гордост – българските пино ноари, преставени от соомелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените Щати, Марин Атанасов.

И тази година Балканския винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancer, което наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фанелка и ще отправят своето послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фанелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.

Информация за събитието и всички новини около него, може да намерите на сайта на BIWC: www.balkanswine.eu


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер