Банер

за ценители > lifestyle


Брамс и първо изпълнение подарък

Време за музика с Ангелина Василева

Деветата симфония на Емил Табаков - многопластова драма, в която можем да си представим бедствия в регистър  от екологични катастрофи и войни, до екзистенциални кризи и борби за личностно осъществяване.

Ангелина Василева е поетеса, преводачка, преподавателка по английски език и управител е на фондация „Софийски салон за поезия“. Обича да ходи на театри и концерти, да разглежда музеи и изложби и да пътува.

Този концерт е за мен неочакван подарък. Приятелка ми предлага билет почти в последния момент. Не съм меломанка, но програмата изглежда интересна – в първата част  Софийската фирхармония предстои да изсвира нещо от цикъла „Обичате ли Брамс“, с диригент Емил Табаков и соло цигулка Минчо Минчев. Има гостуващ виолончелист. За втората част е обявено първо изпълнение на нова симфония на Табаков.

За истинските почитатели концертът явно е специален. Тази вечер в зала „България“ няма празни места.  Поради моето закъснение с приятелката ми се озоваваме последни на гардероба. Гонгът ни подканва да се затичаме  към залата. Докато се извинявам на хората, които вдигам от местата им, за да стигна до моето, усещам как в мен прониква атмосфера на ритуално очакване.

Концертът за цигулка, виолончело и оркестър, опус 102 на Брамс е сравнително кратък, около половин час. Изпълнението  е завладяващо.  Харесвам финеса и ненатрапчивата палка на Емил Табаков. Оркестърът й се подчинява съвършено. Солата на Минчо Минчев са както винаги високо технични и изключително чисти. Изненадата е гостуващият Роберт Коен, който с възторжено вдъхновение изтръгва от виолончелото невероятно красиви звуци.

Деветата симфония на Емил Табаков започва със стряскаща атака на всички инструменти в оркестъра върху сетивата ми. И само след минути цигулки ме пренесят в един почти приказен свят. За себе си разпознавам посланието им като радост, завършеност, съвършенство. Но композиторът бързо ми напомня, че  мигове като този не са често срещани в нашето ежедневие.

Ангелина Василева е поетеса, преводачка, преподавателка по английски език и управител е на фондация „Софийски салон за поезия“. Обича да ходи на театри и концерти, да разглежда музеи и изложби и да пътува.

За да ги има, преминаваме през битки, срещаме се с предателства, мечтаем, обичаме, мразим, боли ни, кървим, падаме и отново се изправяме, за да продължим и да стигнем може би дори до звездите...

 

Емил Табаков е изградил разтърсващо откровен разказ за търсенията на съвременния човек и препятствията, които трябва да преодолява по своя път към тях. Многопластова драма, в която можем да си представим бедствия в регистър  от екологични катастрофи и войни, до екзистенциални кризи и борби за личностно осъществяване. Оркестърът пресъздава разтърсващите им последствия за отделната личност  толкова убедително, на моменти дори зловещо, че разбирам защо дамата на реда пред мен си запушва ушите, а неголям брой зрители напускат залата... 

Композиторът сякаш е имал смелостта да достигне до дълбините на пресиращия ход на времето върху съзнанието на човека. И все пак му е оставил лирични земни и дори космически островчета, на които да му се наслади. В тях отново се появява цигулковата тема от въведението. Тъй като съм дете на масовата култура от 60-те и 70-те години на ХХ век, със своята значимост тя за миг ме отнася към посланието на Age of  Aquarius от едноименния мюзикъл и филма „Коса“на Милош Форман.

Финалната част на симфонията поразява със своята полифонична категоричност до мига, в който разгърнатият разказ на оркестъра внезапно спира, за да ни остави време  за размисъл... в компанията на тимпана и томтомите. Тъй като ролята на изкуството е да предизвика у нас катарзис, а той е нещо строго индивидуално, ще си позволя да изразя собственото си усещане при този неочакван завършек. Да, той би могъл да се интерпретира като фатална неизбежност. Но за мен по-скоро означава, че в този миг сцената затаява дъх пред едно ново начало.

Да пожелаем на Емил Табаков и неговата Девета симфония успех на световните сцени!

Ангелина Василева


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер