експорт > международни изложения
Изключително представяне на македонската винарна Стоби на Седмия The Balkans International Wine Competition 2018

|
От шест вина, участавали в надпреварата, пет взеха медали - двоен златен за Веритас Специална резерва 2013, златен за Ркацители 2016, сребърен за Аминта Специална резерва 2015, сребърен за Ркацители 2017, и бронзов за Аксиос Специална резерва 2014
Вината на македонската винарна Стоби, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор на Стоби у нас.
|
Македонската винарна Стоби се представи изключително успешно на Седмия The Balkans International Wine Competition (BIWC) 2018.
От шест вина, участавали в надпреварата, пет взеха медали - двоен златен за Веритас Специална резерва 2013 – Double Gold Medal, златен за Ркацители 2016 – Gold Medal, сребърен за Аминта Специална резерва 2015 – Silver Medal, сребърен за Ркацители 2017 – Silver Medal, и бронзов за Аксиос Специална резерва 2014 – Bronze Medal.
Stobi Winery взе участие в конкурсната част с шест вина - Ркацители 2016, Ркацители 2017 – от серията Класически бели вина, както и четири от най-новата премиум серия – Веритас Специална резерва 2013, Вердо Специална резерва 2013, Аксиос Специална резерва 2014 и Аминта Специална резерва 2015. Пет от тях станаха призьори.
Безспорно с най-голяма стойност е Double Gold Medal за Веритас Специална резерва 2013. Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на избата, който присъства на BIWC 2018, посочи за exporter.bg една интересна подробност. А тя е, че прочутият Вранец, топ виното на избата, най-добре отлежава в славонски дъб. “В бъчви от славонски дъб този интересен локален сорт се развива най-добре и дава най-добри резултати”, отбеляза Кръстевски.
Седмото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2018 постави рекорд - 700 проби от 11 страни. Международното жури отново бе много силно (4 Masters of Wine и 1 Master sommelier). За първи път тази година в журито имаше истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на македонската винарна Стоби, присъства на BIWC 2018. Той похвали много добрата организация на форума и високата винена култура на хората, които посетиха щанда на избата. Те бяха впечатлени от вината на Стоби.
|
Венец на изложението бяха многобройните вносители, търговци, медии и винени любители, които се насладиха на огромната и впечатляваща селекция от вина.
|
На авторитетния винен форум македонската винарна Стоби беше представена от Юротим ООД, ексклузивен представител за България на Stobi Winery.
Призьорите на винарна Стоби
Веритас Специална Резерва Барик - Виното разкрива великолепния автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас олицетворява същността на регион Тиквеш - топъл, плодороден и пленителен. Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното. Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене. Много добре се съчетава с печено свинско месо, прошуто, еленско месо, телешко и зрели сирена. Най – подходяща температура за консумация 15-17˚С.
Аксиос Специална Резерва Барик - „Аксиос“ е антично име на река Вардар, от която и в днешно време се напояват лозарските масиви в долината Вардар. Слънчевият климат осигурява много топлина за производството на това нежно и елегантно Мерло. Комбинацията от синя слива с нотки от пипер и пикантен дъб прави виното елегантно и плътно. Виното отлежава във френски дъбови бъчви за 18 месеца, за да се добави комплексност и гладка танинова структура. Идеално се съчетава с агнешко месо, телешко месо, печено свинско, зрели сирена, сладки печени кестени. Най - подходяща температура за консумация 15-17˚С.
Аминта Специална Резерва Барик - Плътно и могъщо, със завладяващи лилави нюанси, местният сорт Вранец осигурява гръбнака на това вино. Добавянето на Мерло и Каберне Совиньон към блендата обогатява вкуса. Създава се перфектна хармония от силата на Вранеца, елегантността и мекотата на Мерлото и деликатното Каберне Совиньон. Всеки сорт отлежава за 18 месеца във френски дъбови бъчви поотделно, произвеждайки вино с интензивен, тъмно рубинен цвят и аромати на боровинка, слива и подправки. Елегантност, съчетана с топлина и щедрост от южните пейзажи. Идеално се съчетава с печени меса – агнешко, телешко, свинско, със зрели сирена, прошуто. Най - подходяща температура за консумация 15-17˚С.
Ркацители - Качествено бяло сухо вино с приятен жълто-зелен цвят и специфичен аромат на букет от ябълка, круша, кайсия, праскова и дискретен привкус на липов цвят. Вкусът е мек и дълготраен, със свежа кисела жилка на финала. През летните горещи дни това е освежаващо бяло вино, съчетаващо се отлично с леки предястия, бяло месо, сирене, риба, зелени сезонни салати. Най - подходяща температура за консумация 8-10˚С.
Димитър Дженев
Снимки: Божидар Марков
(Очаквайте специалното интервю, което Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на винарна Стоби, даде за exporter.bg)
|