експорт > международни изложения


Изключително представяне на македонската винарна Стоби на Седмия The Balkans International Wine Competition 2018

От шест вина, участавали в надпреварата, пет взеха медали - двоен златен за Веритас Специална резерва 2013, златен за Ркацители 2016, сребърен за Аминта Специална резерва 2015, сребърен за Ркацители 2017, и бронзов за Аксиос Специална резерва 2014

Вината на македонската винарна Стоби, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор на Стоби у нас.


Македонската винарна Стоби се представи изключително успешно на Седмия The Balkans International Wine Competition (BIWC) 2018.

От шест вина, участавали в надпреварата, пет взеха медали - двоен златен за Веритас Специална резерва 2013 – Double Gold Medal, златен за Ркацители 2016 – Gold Medal, сребърен за Аминта Специална резерва 2015 – Silver Medal, сребърен за Ркацители 2017 – Silver Medal, и бронзов за Аксиос Специална резерва 2014 – Bronze Medal.

Stobi Winery взе участие в конкурсната част с шест вина - Ркацители 2016, Ркацители 2017 – от серията Класически бели вина, както и четири от най-новата премиум серия – Веритас Специална резерва 2013, Вердо Специална резерва 2013, Аксиос Специална резерва 2014 и Аминта Специална резерва 2015. Пет от тях станаха призьори.

Безспорно с най-голяма стойност е Double Gold Medal за Веритас Специална резерва 2013. Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на избата, който присъства на BIWC 2018, посочи за exporter.bg една интересна подробност. А тя е, че прочутият Вранец, топ виното на избата, най-добре отлежава в славонски дъб. “В бъчви от славонски дъб този интересен локален сорт се развива най-добре и дава най-добри резултати”, отбеляза Кръстевски.

Седмото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2018 постави рекорд - 700 проби от 11 страни. Международното жури отново бе много силно (4 Masters of Wine и 1 Master sommelier). За първи път тази година в журито имаше истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на македонската винарна Стоби, присъства на BIWC 2018. Той похвали много добрата организация на форума и високата винена култура на хората, които посетиха щанда на избата. Те бяха впечатлени от вината на Стоби.

Венец на изложението бяха многобройните вносители, търговци, медии и винени любители, които се насладиха на огромната и впечатляваща селекция от вина.

На авторитетния винен форум македонската винарна Стоби беше представена от Юротим ООД, ексклузивен представител за България на Stobi Winery.

Призьорите на винарна Стоби

Веритас Специална Резерва Барик - Виното разкрива великолепния автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас олицетворява същността на регион Тиквеш - топъл, плодороден и пленителен. Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното. Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене. Много добре се съчетава с печено свинско месо, прошуто, еленско месо, телешко и зрели сирена. Най – подходяща температура за консумация 15-17˚С.

Аксиос Специална Резерва Барик -  „Аксиос“ е антично име на река Вардар, от която и в днешно време се напояват лозарските масиви в долината Вардар. Слънчевият климат осигурява много топлина за производството на това нежно и елегантно Мерло. Комбинацията от синя слива с нотки от пипер и пикантен дъб прави виното елегантно и плътно. Виното отлежава във френски дъбови бъчви за 18 месеца, за да се добави комплексност и гладка танинова структура. Идеално се съчетава с агнешко месо, телешко месо, печено свинско, зрели сирена, сладки печени кестени. Най - подходяща температура за консумация 15-17˚С.

Аминта Специална Резерва Барик
- Плътно и могъщо, със завладяващи лилави нюанси, местният сорт Вранец осигурява гръбнака на това вино. Добавянето на Мерло и Каберне Совиньон към блендата обогатява вкуса. Създава се перфектна хармония от силата на Вранеца, елегантността и мекотата на Мерлото и деликатното Каберне Совиньон. Всеки сорт отлежава за 18 месеца във френски дъбови бъчви поотделно, произвеждайки вино с интензивен, тъмно рубинен цвят и аромати на боровинка, слива и подправки. Елегантност, съчетана с топлина и щедрост от южните пейзажи. Идеално се съчетава с печени меса – агнешко, телешко, свинско, със зрели сирена, прошуто. Най - подходяща температура за консумация 15-17˚С.

Ркацители - Качествено бяло сухо вино с приятен жълто-зелен цвят и специфичен аромат на букет от ябълка, круша, кайсия, праскова и дискретен привкус на липов цвят. Вкусът е мек и дълготраен, със свежа кисела жилка на финала. През летните горещи дни това е освежаващо бяло вино, съчетаващо се отлично с леки предястия, бяло месо, сирене, риба, зелени сезонни салати. Най - подходяща температура за консумация 8-10˚С.

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков

(Очаквайте специалното интервю, което Андон Кръстевски, производствен директор и главен технолог на винарна Стоби, даде за exporter.bg)












 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер