Банер

компании > непублични компании


"Дънди прешъс метълс” инвестира

130 млн.USD в Родопите

Компанията ще вади 27 тона злато, които лежат заровени под Ада тепе край Крумовград

27 тона злато лежат скрити под Ада тепе, сочат оценките на “Дънди прешъс метълс”. След близо 5 години битка с природозащитници и еколози компанията получи зелена светлина от министерството на Нона  Караджова да добива злато край Крумовград.

Министър Караджова е одобрила проекта, който ще се реализира от “Болкан минерал енд майнинг”, дъщерна фирма на “Дънди прешъс метълс”.  Компанията е решила да инвестира в разработването на находището между 120 и 130 милиона долара.

Основната площадка, на която ще се реализира добивът на злато, е разположена на около три километра южно от центъра на Крумовград и само на един километър от река Крумовица.

Освен открития рудник върху терена ще бъдат разположени обогатителната фабрика, табан за рудата, инсталация за съхранение на минни отпадъци и депо за почвени материали, пътища и други обекти.

Добивът от Ада тепе е с очакван експлоатационен период от около 9 години при годишно производство на 850 000 т руда.

“Дънди” се отказа от първоначалния си проект златото край край Ада тепе да се извлича с цианидна технология и вместо това се съгласи да използва по-ниско ефективната, но по-безопасна за околната среда водна технология.

От 2004 година компанията експлоатира подобно златно находище край Челопеч.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер