Банер

компании > публични компании


Васил Велев: Търсим нови крайни клиенти

Благодарение на тях постигнахме ръст от 30% през 2011 г., казва предприемачът

Кризата ни накара да водим по-активна политика по отношение на износа. Делът на продажбите за Русия и страните от ОНД расте за сметка на страните от ЕС.  Това казва в интервю за Investor.bg Васил Велев, изпълнителен директор на “Стара планина холд”.

Той отбелязва, че целенасочено търсят крайни клиенти. “Например М+С Хидравлик вече продава в Минския тракторен завод, като той стана един от най-големите ни клиенти. ХЕС привлече за клиент РОСТСЕЛМАШ, който стана вторият по-големина клиент след Палфингер. Акумулаторният завод увеличи продажбите си за Русия и планира да ги увеличи още. Елхим-Искра продава тягови батерии на Изток, а най-големият ни пазар за стартерни батерии е в Западна Европа. На Запад изнасяме и елементи за тягови батерии”, разказва пред сайта Велев.

Благодарение на новите клиенти дружествата постигат ръст от  близо 30% в продажбите през 2011 г. Това дава основание и за относително добри прогнози за 2012 г., подчертава Велев. “Има потенциал и ще търсим нови клиенти, като това е трайна тенденция. Близкият Изток, друг наш традиционен пазар от миналото, за съжаление е затворен поради ембарго в Иран и Сирия”, коментира предприемачът.

И допълва, че в Индия и Китай продават козметика и хидравлични изделия, а в Корея също имат продажби. “М+С Хидравлик изнася в Япония, Австралия, САЩ, Канада. Компанията е на световния пазар и само 1-2% от продажбите й са в България. Въпреки очакваното забавяне на растежа на световната икономика, се предвижда той да надвиши 3% през 2012 г., което е позитивно за М+С Хидравлик”,  прогнозира Васил Велев.

Визитка

Васил Велев е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Стара планина холд АД; член на бордовете на директорите на редица търговски дружества, сред които са М+С Хидравлик АД – Казанлък, Елхим-Искра АД – Пазарджик, Фазан АД – Русе, Пътстройинженеринг АД – Кърджали, М+С 97 АД – Казанлък, Гарант 5 ООД – Пловдив, Бик холд ООД – София,  Велев Инвест ООД – София и др.

От 1996 г.  Васил Велев е член на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, а от 2002 г. е неин председател.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер