Банер

компании > публични компании


Google отпразнува 20-и рожден ден

По данни на сайта за анализ на интернет трафика StatCounter.com, през август 2018 г. делът на Google обхваща 90,8 % от всички заявки за търсене в интернет

В момента компанията на практика е световен монополист при търсенето в интернет, с изключение на Русия, където се конкурира с местната Яндекс, и Китай, където основният пазарен дял е зает от Baidu.

Технологичният гигант Google отпразнува своя 20-и рожден ден на 4 септември. Той е основан през 1998 година в градчето Менло Парк, Калифорния и е регистриран като компанията Google. В момента това е една от най-големите американски корпорации с дейности в областта на онлайн търсене, реклама, производство на софтуер и хардуер.

Основателите на Google - американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин – още през далечната 1995 г. проявяват интерес към математическите свойства на "Световната мрежа" (World Wide Web, WWW). Те решават да създадат по-удобен механизъм за търсене в интернет и разработват собствен алгоритъм за подреждане на страниците. През август 1996 година новата им система за търсене започва работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите използват леко изменено изписване на числото "гугол", обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), за да покажат хипотетично възможният брой на страниците в интернет.

По това време Google не е първата интернет търсачка, вече съществуват AltaVista, Yahoo! и други. До 2003 година Google става най-популярната търсачка на световния пазар и измества Yahoo!. В момента компанията на практика е световен монополист при търсенето в интернет, с изключение на Русия, където се конкурира с местната Яндекс, и Китай, където основният пазарен дял е зает от Baidu.

Близо 10 години след създаването си, Google пуска свои акции на борсата и постепенно започна да разширява сферата на дейността си. През 2004 г. компанията отвори за достъп по покана пощенската услуга Gmail, на следващата година бе пусната картографската услуга Google Maps, започна работата по електронния преводач Google Translate и бе купен сайтът за публикуване на видеозаписи YouTube, който вече е сред най-посещаваните в света.

На 10 август 2015 година бе обявено, че Google Inc. вече няма да бъде главната компания, а ще се ограничи с интернет проекти в състава на нов холдинг - Alphabet Inc.
Акциите на Google бяха преобразувани в акции на Alphabet. В момента Google LLC е 100 % дъщерно дружество на Alphabet Inc.

През 2016 г. Alphabet Inc. стана най-скъпата американска компания, когато пазарната й капитализация достигна 492,6 милиарда долара. В момента обаче тя отстъпва по този показател (858 милиарда долара) на Apple и Amazon. Към края на 2017 година приходите на Alphabet се равняваха на 110,9 милиарда долара (увеличение с 22,8 % спрямо 2016 година), а чистата печалба - 12,7 милиарда долара (спад с 35 %).

По данни на сайта за анализ на интернет трафика StatCounter.com, през август 2018 година делът на Google обхваща 90,8 % от всички заявки за търсене в интернет.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер