политика > бизнес среда


Бившият заместник-министър за Brexit Стив Бейкър предупреди за „катастрофално разделение“ в партията на Тереза Мей

Близо 80 депутати от Консервативната партия ще гласуват срещу плана на Мей

И Лондон, и Брюксел искат споразумението да е готово до 18 октомври или най-късно до края на годината.

80 депутати от Консервативната партия ще гласуват срещу предложения от Тереза Мей план, известен още като плана от Чекърс, прогнозира бившият заместник-министър за Brexit Стив Бейкър, цитиран от Ройтерс.

Според него Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей е изправена пред "катастрофално разделение" във връзка с плана й за излизане от Европейския съюз.

Ройтерс припомня, че Стив Бейкър подаде оставка като заместник-министър по въпросите на Brexit през юли, изразявайки неодобрението си от визията на Мей за излизане на Великобритания от блока.

От 30 септември до 3 октомври ще се проведе партийната конференция на консерваторите и Бейкър предупреди, че Мей може да се сблъска със сериозен проблем на нея. Той е на мнение, че Мей трябва да се бори за споразумение за свободна търговия при вече очертаните през март условия от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Ако след конференцията тя остане с надеждата, че може да прокара предложенията от Чекърс с гласовете на лейбъристите, мисля, че преговарящите от ЕС най-вероятно ще разберат, че ако това се случи, в Консервативната партия ще се създаде катастрофално разделение, което досега успявахме да избегнем", каза Бейкър.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но условията по излизането й още не са ясни поради липсата на цялостното споразумение за Brexit.

И Лондон, и Брюксел твърдят, че искат споразумението да е готово до 18 октомври или най-късно до края на годината.
Евентуално споразумение между ЕС и Великобритания се нуждае от одобрението на британския парламент, който излиза в коледна ваканция на 20 декември и ще започне отново работа на 7 януари, посочва Ройтерс.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер