проучване > анализи


IT и административния сектор са най-желаните области за работа при безработните

Силен интерес има и към професии, предоставящи възможности за собствен бизнес

Данните са от проучване на Агенция по заетостта, проведено сред регистрираните в бюрата по труда.

ИКТ сектора, както и административните и счетоводни дейности, са най-търсените области за работа при безработните, сочи проучване на Агенцията по заетостта, проведено предимно сред регистрираните в бюрата по труда (97,4%).

Агенцията попита близо 9906 души кога и къде биха желали да се обучават, за да придобият нова професионална квалификация или ключови компетентности.

538 лица биха искали да са оператор на компютър, 504 да работят като графичен дизайнер, като компютърен график - 393, а програмисти искат да са 247. Големи предпочитания има и в административните и счетоводни дейности, като: офис-мениджър (333), оперативен счетоводител (300), сътрудник в бизнес услуги (260), офис-секретар (217), търговски представител, касиер и др.

Сравнително силен интерес се проявява към професии, предоставящи възможности за собствен бизнес, като готвач (427), фризьор (318), козметик (288), маникюрист-педикюрист (246), хлебар-сладкар (197). Търсените от бизнеса средно ниво техници в различните икономически сектори са предпочитани професии от 1,4% - за електротехник до 0,3% - за техници селскостопанска техника, енергийни съоръжения, химия, мехатроника и др.
Агенция по заетостта предлага на анкетираните лица 58 професии и 8 ключови компетентности, сред които те могат да изберат желано обучение. 8820 души са заявили желание за професионално обучение, а 3745 за ключова компетентност.

Около половината от участниците заявяват, че не желаят да се включат в обучения, като повечето от тях посочват лични и семейни причини, свързани с грижа за дете или болен роднина, отдалеченост на местоживеенето. Близо една четвърт от анкетираните заявяват, че биха участвали в обучение, само ако то се провежда в населеното им място.

Целта на проучването е да се намери пресечена точка на търсените от работодателите професионални и ключови компетентности на кадрите и нагласите на работната сила, както и да се прецени мобилността на безработните лица и мотивацията им за обучение в отдалечени населени места.

Очакванията са в допитването да се включат и много нерегистрирани лица в бюрата по труда, безработни, неактивни лица, както и учащи и заети. Анкетирането продължава, като резултатите от него ще се анализират периодично.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер