коментари > анализи


Следващата световна финансова криза ще настъпи през 2020 г.

Прогнозата е на експертите от JPMorgan, които разработиха аналитичен модел, който да се опита да предскаже кога ще настъпи следващия финансов срив

„Тя няма да е толкова болезнена, колкото предишните, но на финансовите пазари все още съществуват много неизвестни, породени от нарушената ликвидност след 2008 г., които трудно могат да бъдат прогнозирани“, коментират експертите.

Следващата световна финансова криза ще настъпи през 2020 г., според експертите на американската инвестиционна компания JPMorgan, пише Bloomebrg.

Десет години след фалита на Lehman Brothers, който предизвика истинска катастрофа на финансовите пазари, експертите на американската инвестиционна компания разработиха аналитичен модел, който да се опита да предскаже кога ще настъпи следващия финансов срив.

Според тях, следващата криза няма да е чак толкова болезнена, колкото предишните, но на финансовите пазари все още съществуват много неизвестни, породени от нарушената ликвидност след 2008 година, които трудно могат да бъдат прогнозирани.

Моделът на JPMorgan се базира на няколко основни фактора - продължителността на икономическата експанзия, потенциалната продължителност на евентуалната предстояща рецесия, степента на задлъжнялост в икономиката, цената на финансовите активи и нивата на дерегулация и финансовите "иновации" в периода преди кризата.

При допускане за средно дълга рецесия, моделът дава следните очаквани резултати - спад на американските борсови индекси с около 20 на сто, повишение на доходностите по корпоративните облигации с 1.15 базисни пункта, 35-процентен спад в цената на енергоносителите и 29-процентно поевтиняване на металите, разширяване на спреда между доходностите на облигациите на развиващите се държави спрямо американските с 2.79 базисни пункта, 48-процентен срив в цените на акциите на развиващите се пазари, както и обезценка на валутите им средно с 14 на сто.

"Прогнозата за всички класове активи далеч не изглежда толкова мрачна на фона на това, което предизвика световната финансова криза", смятат анализаторите на JPMorgan Джон Норманд и Федерико Маникарди. Те припомнят, че по време на последната рецесия S&P 500 се е понижил с 54% от върха си.

"Пасивното управление на активите намалява способността на пазарите да предотвратяват и да се възстановяват след значителни сривове. В момента едва една трета от всички финансови активи се управляват активно от фонд мениджърите", се казва в доклада на JPMorgan.

Тази промяна на практика е елиминирала значителна част от онези играчи на пазара, които са склонни "да купуват евтино", в случай на рязък спад в цените на акциите и останалите финансови активи. Според Норманд и Маникарди, едно от успокояващите обстоятелства е, че борсовите индекси на развиващите се пазари вече отчетоха значителен спад през последните месеци. Това означава, че част от рисковите позиции там вече за затворени, а това ще намали потенциалното разстояние между "върха" и предстоящото "дъно". Експертите на JPMorgan са единодушни, че една от най-големите неизвестни и същевременно една от най-важните е продължителността на рецесията. Колкото по-дълго продължи тя, толкова по-тежък ще бъде ударът за пазарите.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер