финанси > банки


Американската банка Wells Fargo планира са съкрати близо 26 000 души

Служителите на банката ще намалеят с 5 до 10% през следващите три години

„Това е част от усилията банката да стане по-ефективна, тъй като секторът преминава към онлайн услуги и обслужване“, казва Тим Слоун, изп. директор на банката.


С близо 26 000 души ще намалее персонала на една от най-големите американски банки Wells Fargo, съобщава Би Би Си.

Финансовата институция заяви, че очаква броят на служителите да намалее с 5% до 10% през следващите три години чрез комбинация от съкращения и пенсиониране.
Wells Fargo е втората по големина банка в света по пазарна стойност и четвъртата по големина на активите в САЩ. Към края на юни в нея работят близо 264 500 служители.

„Този ход е част от усилията да се направи банката по-ефективна, тъй като секторът преминава към онлайн услуги и обслужване“, коментира изпълнителният директор на банката Тим Слоун.

Би Би Си припомня, че базираната в Калифорния банка е подложена на силен натиск и привлече общественото недоволство през 2016 г., след като се оказа, че сътрудниците по продажбите са открили милиони сметки без разрешение от клиентите. В резултат на това американските регулатори наложиха на компанията глоба от 1 милиард долара с цел уреждане на искове за неправомерно поведение, свързано с ипотечни и автомобилни заеми.

През февруари Федералният резерв на САЩ, цитирайки "широко разпространени злоупотреби с потребителите и други нарушения на правилата и изискванията", издаде безпрецедентна заповед, която ограничи растежа на банката.

Тя отбеляза 10% годишен спад на печалбата за първите шест месеца на годината и заяви, че планира да намали общите разходи с 3 млрд. долара до 2020 г.

Wеllѕ Fаrgо ce пpиcъeдинявa ĸъм дpyги гoлeми бaнĸи, ĸoитo пpeз пocлeднитe гoдини зaтвopиxa xиляди ĸлoнoвe. Πpeз янyapи ĸoмпaниятa oбяви, чe щe зaĸpиe oщe 800 ĸлoнa дo 2020 г. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер