Банер

Нобел > класации


Американци са Нобеловите лауреати за икономика за 2018 г.

Уилям Нордхаус и Пол Ромър печелят наградата за създаване на методи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дългосрочен устойчив растеж на икономиката и благополучието на световното население

Приносът на Нордхаус и Ромер е важна крачка в разрешаването на въпроси за бъдещето на човечеството.

Американските икономисти Уилям Нордхаус и Пол Ромър си поделят тазгодишната Нобелова награда за икономика, съобщава Reuters.

Те получават приза за това, че са успели да интегрират климатичните промени и технологични иновации в макроикономическия анализ.

Според изявлението на Кралската шведска академия на науките, резултатите от изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието".

Научното изследване на Нордхаус показва как икономическата дейност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

Нордхаус е първият човек, който създава количествен модел, описващ връзката между икономиката и климата в световен мащаб. Неговият модел е широко разпространен и се използва за проучване на последиците от политики в борбата с климатичните промени, например данък върху въглеродните емисии. Според негови изследвания най-ефективният начин за разрешаване на проблеми, възникнали в резултат на емисиите на парникови газове, е световна схема за налагане на данък върху въглеродните емисии на всички държави.

Научната работа на Ромър показва как натрупването на идеи помага за устойчив и дългосрочен икономически растеж. Той демонстрира как икономически сили управляват готовността на компаниите да излизат с нови идеи и иновации.

Изследванията на Ромър полагат основата на ендогенната теория за растежа. Теорията е довела до много нови изследвания на регулациите и политиките, които насърчават нови идеи и дългосрочен просперитет.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер