коментари > анализи


Рецесия грози Великобритания, ако не успее да се споразумее с ЕС след Brexit

Според доклад на Standard & Poor's,  евентуален неуспех на преговорите ще доведе до 5,5% спад на британската икономика за три години

През 2019 г. икономиката на Великобритания ще се свие с 1,2 процента, ако няма споразумение, прогнозира рейтинговата агенция.

Великобритания е застрашена от продължителна рецесия, ако не успее да постигне споразумение за бъдещите си отношения с ЕС след Brexit през март, предупреди рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P), цитирана от Асошиейтед прес.

Brexit без постигнато споразумение с ЕС може да тласне британската икономика към умерена рецесия и да намали потенциала й за икономически растеж в дългосрочна перспектива, сочи доклад на S&P. Агенцията прогнозира, че през 2019 г. икономиката на Великобритания ще се свие с 1,2 процента, ако няма споразумение, спрямо икономически растеж от 1,3%, който S&P очаква, ако бъде постигнато споразумение.

Според доклада евентуален неуспех на преговорите за сделка за Brexit ще доведе до спад от 5,5% на британската икономика за период от три години, като се посочва, че голяма част от загубата "вероятно ще бъде трайна".

Standart & Poor's обяви, че макар да остава основната теза - споразумение между Великобритания и ЕС за бъдещите им икономически отношения, то има "нарастващ риск Обединеното кралство да се отдели от ЕС и, което е по-важно, от единния пазар на ЕС без споразумение в края на март".

Великобритания задейства двугодишния си график за напускане на ЕС след референдума за членството си, на който през юни 2016 година британците гласуваха за Brexit, а на срещата на върха на европейските лидери през този октомври трябваше да бъде постигнато споразумение. Така парламентите на страните членки щяха да имат време да гласуват споразумението преди Brexit през март. Срещата на високо равнище обаче не доведе до консенсус заради разногласията по въпроса как да се гарантира, че няма да се въведе отново физическа граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Рейтинговата агенция се опасява, че при сценарий без сделка ще бъдат наложени мита за износа на британски стоки, ще бъдат въведени отново митническите проверки и ще има ограничения, които могат да се отразят на пътуващите и работещите. И макар че същите мерки биха се прилагали и за европейските продукти, които пресичат Ламанша, повечето икономистите са убедени, че Великобритания ще е по-засегнатата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер