коментари > интервюта


Цветелина Николова: Успехите на Катаржина Естейт са успехи за българското вино

Управляващият директор на Катаржина Естейт и Платинум Брандс пред exporter.bg за посланията, които българското вино трябва да отправя към света

„България има традиции, култура, богато наследство, история, музика, изкуство, които можем да съберем чрез една обща кауза – винопроизводство“, казва Цветелина Николова.

 

 

 

Катаржина Естейт - най- награждаваната българска изба, влезе в топ десет на световна класация с виното Encore Syrah. Това се случи на най-реномирания конкурс за сира в света - Syrah du Monde. Какво послание отправя българското вино към света с това забележително представяне?

- За нас това е изключително признание. И не за първи път ни отличават в този много престижен конкурс, организиран от Франция, родината на винопроизводството.

Фактът, че Encore Syrah на Катаржина Естейт всяка година е сред призьорите на  Syrah du Monde, води до два извода. Първият е, че имаме постоянство в качеството. А вторият – че следваме световните тенденции и стилове в правенето на вино. Това е добре известно на журито, което е много отбрано и авторитетно.

Няма как да попаднеш в подобна класация, ако не си наясно с тези нови тенденции и стилове, и имаш класически стил на правене на вино. Това е първото голямо послание, което българското вино, чрез нас, отправя към света на виното. Второто послание е, че поддържаме постоянство в качеството на вината, които предлагаме.

Именно непостоянството в качеството на българските вина  нанесе преди години голям удар върху българския експорт. Има ли промяна днес, няколко десетилетия след разпада на старата система на производство на вино?


- Да, има промяна. България и българските винопроизводители предлагат вина на световно ниво, където изключително много се държи на качеството.

"Когато се чувствам удовлетворена от деня, това ми дава вдъхновение и на другия ден сутринта се събуждам с нов идеен проeкт. Това ми дава сили, емоции, идеи и увереност да ги осъществя", казва Цветелина Николова.

Другото, което искам да отбележа, са усилията, които избите полагат за развитието на местните сортове. Вината от българските сортове Мавруд и Рубин са вече добре познати по света. Наскоро и ние пуснахме на пазара ново вино от най-висок клас – Katarzyna Rubin.

Българските винопроизводители държат изключително много не само на качеството, но и на визията на вината, както и на тяхното презентиране. На правителствено ниво не само се говори, но се и вижда, че има доста свършена работа в позиционирането на българското вино в чужбина и повишаването на неговия имидж извън страната. Има развитие в културата на пиене на вино в България. Много хора, на различни обществени и държавни позиции, работят в тази насока и има огромна разлика в сравнение с преди 5 години.

Винаги, когато Катаржина Естейт е печелила престижна награди на международни конкурси, си казвала, че това е успех не само за Катаржина, но и за българското вино. Това много ме е впечалявало...

- Казвам го, защото сами, само с Катаржина, не можем да изградим имиджа на българското вино. Смятам, че когато се говори за Катаржина или друга българска изба, трябва на първо място да се казва българското вино, а след това зад него да застават брандовете, защото един бранд не може да изгради имиджа на една страна. Затова, когато имаме успехи по света, трябва да се казва, че това е постижение на българското и след това да добавим, че става дума за вино на Катаржина или на друга българска изба.

Коя е каузата, която може да обедини българските винопроизводители?


- Има няколко каузи, които могат да го направят. България има традиции, култура, богато наследство, история, музика, изкуство, които можем да съберем чрез една обща кауза – винопроизводство. Да покажем богатството на България през призмата на тема, свързана с виното. Да представим България като страна, която има всички тези богатства – природа, култура, талантливи хора и винопроизводство.

Ти си доказал се мениджър, с изключителни качества и много награди. Кое в нашата бизнес и социална действителност те вдъхновява и кое те натъжава?

- Вдъхновяват ме много неща. И семейството ми, и удовлетвореността от деня. Когато се чувствам удовлетворена от деня, това ми дава вдъхновение и на другия ден сутринта се събуждам с нов идеен проeкт. Това ми дава сили, емоции, идеи и увереност да ги осъществя.

Кое ме натъжава? Натъжава е силно казано, защото аз съм човек, който във всяко нещо гледа на намери доброто и позитивното. Не мога да възприема хора, които винаги търсят вината извън себе си. Аз имам една теория, която гласи, че трябва първо да погледнеш в себе си, да се бориш за своите успехи и да търсиш своя късмет. Вярвам, че когато си проверил и проучил нещата, разбрал си къде искаш да отидеш и как да го постигнеш, и вярваш в хубавите и красиви неща, ти винаги си обречен на успех.

Кои са новите, интересни неща, които се случват с Катаржина Естейт?


- Пуснахме новите вина от био серията Callisto. Те са в ниския ценови клас на Катаржина, но изключително успешно се приеха от пазара.  Интересен е и червения купаж "Le Rouge", който още с появата си мигновенно се прие на пазара. Излязохме и със 100% рубин, висок клас. Много интересно вино, което веднага направи голямо впечатление. То е второто по ред едносортово вино от местен сорт – Katarzyna Rubin 2017, което произведохме.

Това са новите неща като вина. Като презентации, продължаваме да поддържаме тезата, че Катаржина работи първо за развитието на културата на пиене на вино в България. Мероприятията, събитията, представянията ни в рестаранти, ще бъдат пречупени през теми като музика и вино, изкуство и вино, био вино и био храна, вино и пътешествия и др. Избрали сме 15-20 теми, с които искаме да покажем на хората, че работим за развитието на България като винопроизводител и за имиджа на страната ни, не само за бранда Катаржина. Защото, когато българското вино жъне успехи, и за Катаржина успехът ще е още по-голям.

Оценката ти за реколта 2018?

- Генерално беше една добра реколта, въпреки дъждовете през юли в цялата страна. От края на юли до днес времето е много слънчево и топло. Набрахме хубаво и качествено грозде. Доволни сме. Смятаме, че ще направим много добри вина, които да оправдаят очакванията на всички наши приятели, почитатели и клиенти.

Благодаря ти за това интервю!


Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер