бизнес > тютюнопроизводство


С 21% е по-ниска тютюневата реколта тази година

Очакванията на Националната асоциация на тютюнопроизводителите са да бъдат произведени между 11 и 13 хил. тона тютюнева суровина от четирите сортови групи на реколта 2018

От сортовата група „Басми“ се очаква да се реализират 5 750 тона и около 900 тона от „Каба Кулак“.

Между 11 и 13 хил. тона тютюнева суровина се очаква да бъде произведена от четирите сортови групи от тазгодишната реколта в България. Това е спад с близо 21% в сравнение с предходния стопански цикъл, съобщиха от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010).

„Последните промени в метеорологичната обстановка в страната и оптималната атмосферна влага през изминалата седмица позволиха на тютюнопроизводителите да започнат заготовка на тютюневата суровина реколта 2018 от двете ориенталски групи дребнолистен тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“, обясни Цветан Филев, председател на Асоциацията.

По негови данни от общо 31 търговски дружества и субекти, с разрешение за изкупуване на суровината, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани или са в готовност да сключат такива на място.

По данни на НАТ-2010, очакванията от настоящата стопанска година са да бъдат реализирани близо 5 750 тона от сортова група „Басми“ и около 900 тона от сортова група „Каба Кулак“.

„От две седмици върви изкупуването на тютюн от едролистната сортова група „Бърлей“, на който производството за реколта 2018 ще възлезе на около 1 150 т. Интерес към сорта проявяват 3 търговски оператора. Очаква се до края на месец декември да са реализирани над 80% от суровината“, конкретизира председателят на НАТ-2010.

Интерес има и при тютюна от сортова група „Виржиния“. При нея изкупуването тече почти целогодишно заради по-механизираната технология на сушене. Предвижда се обемите от сорта да бъдат около 3700 тона.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер