бизнес > бизнес и технологии


29% от българските продуктови компании създават световни иновации

Заместник - министър Лъчезар Борисов: Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика

Според данни на годишното национално проучване InnovationShip 2018 най-бързо разрастващият се тип технологична специализация у нас е в областта на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии спрямо 2017 година.

Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на годишното национално проучване InnovationShip 2018, организирано за трета поредна година от MOVE.BG и отворената мрежа за дигитално развитие EDIT, съобщават от икономическото министерство. Проучването InnovationShip 2018 е проведено сред 213 микро, малки, средни и стартиращи компании с подкрепата на Министерството на икономиката, Българска банка за развитие и Национална компания индустриални зони.

По време на представянето на проучването стана ясно, че най-бързо разрастващият се тип технологична специализация у нас е в областта на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии спрямо 2017 година. Българските компании специализират в изграждане на платформи (46%), анализи на големи масиви данни (25%), машинно обучение и изкуствен интелект (23%) и облачните изчисления (19%), показват още данните на InnovationShip 2018. Тези области на специализация са и в основата на фундаменталните технологии за зараждащ се финтек клъстър. Общо 59% от компаниите продават своите продукти и услуги извън страната, а повече от една трета получават основните си приходи от международните пазари.

Данните от InnovationShip 2018 затвърждават и позицията на България като хъб за иновации не само в Европа, но и на световно ново – общо 29% от анкетираните продуктови компании предлагат глобални иновации. От друга страна България е водеща страна в Европейския съюз по брой жени в технологичния сектор. 22% от анкетираните стартъп компании имат съоснователи жени.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер