коментари > анализи


Близо 54% от компаниите в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019 г.

Резултатите са от проучване на БТПП, извършено сред 504 фирми от България през септември 2018 година

„Липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас“, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та, докато през 2018 година делът им е бил 63%.

Това показват резултатите от проучване на БТПП, извършено сред 504 фирми от България през септември 2018 година. Анкетата е част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey), в което участват над 45 хиляди фирми от 26 държави.

Традиционно по-добри очаквания за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват още резултатите от анкетата. Малко над 46% очакват увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар.

39% от анкетираните очакват възобновяване на инвестиционната активност догодина, докато в миналогодишното проучване те са били 47%. За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст – преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

„Липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас“, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Симеонов разгледа липсата на квалифицирани служители като проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании. От Европалати предупреждават, че недостига на квалифициран труд потиска икономическия растеж и вече има криза на умения, която е заплаха за конкурентоспособността на Европа.

Разходите за персонала са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Следващите поред спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и суровините. Последните особено важат за страните от Източна Европа (вкл. България) поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

Брекзит е предизвикателство, но не за всички страни. Най-лоши последици се очакват за държави, които имат значителни търговски отношения с Обединеното кралство (напрмер Ирландия, Малта, Кипър и Италия), сочи още проучването сред бизнеса.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер