бизнес > Brexit


По-високи цени на автомобилите и лекарствата след Brexit

Прогнозата е на председателя на БТПП Цветан Симеонов

Идентично проучване за целия ЕС показва, че бизнесът в останалите страни от Общността е много по-притеснен, отколкото в България.

Прогнозите на търговците сочат, че след Brexit се очаква поскъпване на вносните стоки от Великобритания и особено на лекарства и автомобили.

Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейните членове.

„Важно е да се отбележи, че това е второ наше проучване с цел да се види какви са нагласите на българския бизнес. Миналата година повече фирми очакваха негативни резултати, отколкото сега. Сега са по-малко притеснените – вероятно, защото се проточи, вероятно, защото и фирмите вече са взели мерки, за да не бъдат толкова тежко ударени от отделянето на Великобритания от ЕС“, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Очаква се да поскъпнат коли и лекарства, но не всички. Става въпрос за коли и лекарства, които се произвеждат във Великобритания, защото се очаква да се премахне т.нар. свободно движение. Великобритания е сериозен производител на лекарства и за тях сигурно ще е по-широко засягането, заяви още Симеонов.

Относно износа на България, Симеонов коментира, че според него той не е толкова голям. Освен това фирмите, основно от хранително-вкусовата промишленост, имат доста широка група от държави, с които работят, тъй че са единични фирмите, които работят само с Великобритания. Още повече, че ударът ще бъде смекчен с преходен период от една година, през който те ще могат да пренастроят своите дейности.

„Остават на разположение всички страни в ЕС и съм сигурен, че българските стоки са добре познати”, допълни председателят на БТПП.

Той уточни, че няма изчисления в абсолютни суми, които да покажат какви биха били загубите за българските компании вследствие на Брекзит. Симеонов изтъкна обаче, че идентично проучване за целия ЕС показва, че бизнесът в останалите страни от Общността е много по-притеснен, отколкото в България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер