пазар на труда > чужд опит


Процъфтяващият пазар на труда в Чехия се дължи преди всичко на силната индустриална база на страната и на здравия набор от квалифицирани работници

В страната има пълна трудова заетост, броят на свободните работни места расте и чехите са с най-нисък процент на безработица в ЕС. Как го постигат?

Зад успешните резултати в производствения сектор стои бумът на автомобилната индустрия, която е ключов двигател за растежа на чешката икономика и допринесе за затягане на пазара на труда, се казва в репортаж на Дойче Веле.

Един обикновен ден в Млада Болеслав, чешки град, разположен на около 50 километра североизточно от столицата на страната Прага, изглежда така: хората забързано крачат по улиците, заети със своите задачи. Особено тези, които работят за Шкода ауто - местния индустриален шампион, който е нещо като емблемата на този централен град в Бохемия. Така започва аналитичния репортаж на Дойче Веле (ДВ).

Чешкият автомобилен производител, който се присъедини към германската Фолксваген груп през 1991 г., със сигурност е сред най-големите работодатели в страната и е най-важната компания по отношение на приноса към брутния вътрешен продукт (БВП) и обема на износа. Именно Шкода ауто е допринесла за бума на работни места в страната. В централния офис на автомобилния производител се намира Бохдан Войнар (на снимката горе), член на борда за управление на човешките ресурси. Той разказва, че работната сила на фирмата е нараснала с над 40% през последните осем години.

Понастоящем автомобилният производител осигурява работа за около 35 000 души (включително временни работници) в трите си чешки производствени предприятия в Млада Болеслав, Квасини и Връхлаби и в логистичния център близо до Млада Болеслав.

Тенденцията се оказва положителна не само за компанията, казва Войнар. "Може да се каже, че имаме пълна работна заетост в страната - няма друг начин да се опише сегашната ситуация; от месеци насам броят на свободните работни места надвишава броя на безработните."

Макар че това може да е валидно и за други страни от Европейския съюз, Чешката република се гордее с най-ниския процент на безработица в 28-членния съюз от януари 2016 г., достигайки едва 2,3% през есента на 2018 г. Цифрите са от съгласуваните данни за равнището на безработица в Европейския съюз (HUR), като по определение безработните са хора в трудоспособна възраст, които са без работа, на разположение са за работа и са предприели конкретни стъпки към търсене на работа, разказва Дойче Веле.

Здрави промишлени корени

Войнар твърди, че процъфтяващият пазар на труда се дължи преди всичко на силната индустриална база на страната и на здравия набор от квалифицирани работници. Така смята и Хавиер Колато, експерт за Чехия в областта на икономическия анализ и прогнози на FocusEconomics. Той подчертава също така силата на чешкия производствен сектор. "Зад успешните резултати в сектора стои бумът на автомобилната индустрия, която е ключов двигател за растежа на чешката икономика и допринесе за затягане на пазара на труда", обяснява Колато пред ДВ. Без съмнение чуждестранният капитал помогна на чешката икономика, тъй като сравнително ниските заплати вероятно изглеждат привлекателни за много инвеститори от чужбина.

Усъвършенстването на роботизацията и автоматизация не може да се предотврати и в Шкода ауто, което означава, че компанията ще трябва бързо да се адаптира към променящата се среда.

"Средните разходи за един час труд в страната през 2017 г. бяха 11,30 евро (12,81 долара), което е доста под средното за ЕС ниво от 26,80 евро", казва Колато.

Въпреки това относително ниските заплати не са основният фактор за успеха на страната. В България, Унгария и Полша заплатите са още по-ниски, докато в Чешката република напоследък те се повишават. Освен това по отношение на размера си националната икономика, чешкият производствен сектор е най-големият в Европейския съюз - там се създава повече от една трета от цялата заетост в страната, която има население от 10,6 милиона души.

Дали обаче нещата ще останат толкова розови за чешкия пазар на труда? Традиционните предимства бавно избледняват и от решаващо значение ще бъде намирането на нови силни страни, които да осигурят бъдещ растеж. Според неотдавнашно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Чешката република е изправена пред най-широко разпространения риск от загуба на работни места вследствие на автоматизацията в ЕС, отбелязва ДВ.

Бъдещи предизвикателства

Усъвършенстването на роботизацията и автоматизация не може да се предотврати и в Шкода ауто, което означава, че компанията ще трябва бързо да се адаптира към променящата се среда. Бохдан Войнар обяснява, че автомобилният производител вече е започнал с преквалификацията на работниците, така че те да бъдат пригодени за бъдещите предизвикателства. Освен това фирмата има дълга традиция в областта на дуалното обучение. "Нашият център за професионално обучение е на повече от 90 години; също така създадохме собствен университет и имаме проекти за сътрудничество с няколко чуждестранни университета. Ако бяхме приложили този подход в национален мащаб след Кадифената революция, сега щяхме да сме още по-технологично ориентирана страна с по-голямо значение във веригата на стойностите", твърди той.

Остава да се види до каква степен работниците в другите чешки компании ще могат да се справят с новите предизвикателства, възникващи вследствие на роботите и изкуствения интелект (AI). Както и дали образователната система ще бъде в състояние да подготви навреме правилните хора.

Докато някои икономисти се опасяват, че националната образователна система не е достатъчно гъвкава, повечето са оптимисти, че работните места няма да намалеят драстично. Сред тях е икономистът Даниел Мюнхен от Центъра за икономически изследвания и висше образование CERGE-EI. "Недостатъчно развитият частен сектор в страната вероятно ще приюти освободената работна ръка от производството. „И докато огромната концентрация на автомобилната индустрия създава известни рискове, тя представлява връзката с модерните технологии, които иначе трудно биха се възприемали в страни без индустриални традиции.“

Бохдан Войнар, който е и член на борда на Конфедерацията на промишлеността в Чехия, казва, че хората в неговата страна винаги са били гъвкави и отворени за нови технологии и тенденции. Компаниите в много сектори на икономиката показаха забележителна способност да се справят с новите предизвикателства.

Сред тях Войнар споменава чешката ИТ фирма Avast, която стартира само с двама души, а сега има милиони клиенти по целия свят. Той добавя, че е изненадан много положително от възраждането на прочутата местна индустрия за производство на кристал, която отново процъфтява, след като се е научила да съчетава вековните традиции с модерните изисквания и вкусове на дизайна.

Компаниите в тези и други сектори допринесоха за чешкото чудо на трудовия пазар в края на миналата година, справяйки се - както гласи мотото на Шкода ауто - по "Просто умен" (Simply Clever) начин, завършва репортажът на Дойче Веле.

Снимки: Пресофис на Шкода Ауто

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер