Банер

за ценители > lifestyle


Кафе с аромат на мусон

Стане ли въпрос за Индия, първите неща, за които се сещаме, са Тадж Махал, свещените крави или чаят (особено Даржилинг) и по-рядко за кафето.


И това е обяснимо, все пак кафето произхожда от Етиопия, а популярността си дължи на арабите. В Индия обаче има уникални сортове кафе, един от които е т.н. Monsooned Malabar.

 

Както подсказва името му, това е кафе от бреговете на Малабар, между Карнатака и Керала, и е било изложено на влиянието на прочутите индийски мусони. Сега това е рядък вид кафе с контролиран географски произход, но всъщност това е било почти всичкото кафе, което се е изнасяло от Индия към Стария континент. Историята му е следната.

Векове наред кафето било насипвано в чували (понякога дори двойни, за да прониква по-малко влага) и товарено на дървени ветроходни кораби, които прекосявали Индийския океан и обикаляли Африка, за да стигнат до пристанищата на Великобритания, Франция, Холандия...

Изложени на ветровете и влагата по време на това дълго пътуване, кафеените зърна се издували, ставали двойно по-големи, губели цвета си и придобивали уникални вкусови качества – изключително ниска киселинност, аромат на бял дъб и сандалово дърво, лек дъх на карамел...

Развитието на цивилизацията променило всичко това – дървените кораби отишли в историята, а Суецкият канал съкратил пътя от Индия до Европа. Минало време обаче и на Стария континент и в Щатите се появило търсене на кафе с онзи, стария вкус.

Така на сцената се появява Monsooned Malabar. Тъй като плантациите за кафе в Малабар не разполагат с дървени ветроходи, те използват по-прост начин да наподобят условията за пътуване по море.

Събират кафето в чували и го прибират в складове в изчакване на сезона на мусоните. Тогава махат подвижните странични стени на складовете (остава само покривът) и ветровете и влагата спокойно проникват в чувалите с кафе.

После чувалите се изсипват на пода на склада или на специални площадки, където с помощта на гребла се обръщат, за да попият влагата на мусонните ветрове. Този процес продължава 12-16 седмици, докато зърната станат двойно по-големи и добият светлозлатист цвят.

Впоследствие цялото това огромно количество кафе се сортира на ръка и всички зърна, които не отговарят на изискванията, се отстраняват. Останалото количество, което никак не е голямо – цялата реколта от Monsooned Malabar е 3000 тона годишно, - е готово за експорт.

 

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер