Банер

за ценители > lifestyle


Египетска пирамида в Дубай

Хотел Raffles Dubai е едно чудо на архитектурата, до което си струва да се докоснете


Дубай е мястото, което изобилства от архитектурни чудеса. То не са най-високата сграда и най-големият мол в света, най-причудливите небостъргачи и най-големите изкуствени архипелази...

 

С какво още може да ни изненада богатото емирство? С хотел като Raffles Dubai например. Построен от прочутата сингапурска хотелиерска компания Raffles, той има формата на 19-етажна египетска пирамида. Висок е почти 100 метра, каквато горе-долу е височината на големите пирамиди.

 

Последните и три етажа пък са заети от стъклен пирамидион, каквато била традицията в Старото царство, но там върховете на пирамидите били покривани с чисто злато или електрон (сплав от злато и сребро).

 

Архитектите са решили този въпрос не като са използвали злато, а като са използвали стъкло със златист оттенък. Така пирамидонът блести през деня, озарен от яркото слънце над Персийския залив, а през нощта е елегантно осветен и сияе отдалеч.

 

Интериорът също е подчинен на египетската тематика, но е вдъхновен не от пирамидите, а от храма в Карнак. За това свидетелстват и масивните колони, украсени с барелефи на йероглифи, основният мотив – окото на Хор – в килимите, както и огромните каменни статуи на фараони, разположени в ниши на стратегически места.

 

Интериорът на стаите (най-малката е с площ от 70 кв.м.) е едновременно модерен и подчинен на философията на четирите елемента – вода, огън, земя, въздух.

 

Идеята за египетската тема е на шейх Мана бин Халифа ал Мактум, почитател на египетската история и член на управляващата в Дубай фамилия, което обяснява и лекотата, с която за осъществяването й са вложени $ 140 млн.

 

Архитуктурната реализация на проекта е дело на австралийския архитект Брин Лумъс, който работи повече в Персийския залив, отколкото в родината си.

 

Другата забележителност на Faffles Dubai е ботаническата градина. В нея са засадени цели 129 000 растения, сред които 650 палми Ravenala Madagascariensis, наричани Дървото на пътешественика.

 

Тази палма е емблемата на хотелите Raffles, а названието си дължи на способността на клоните й да задържат дъждовна вода (в онази част, която е почти долепена до стъблото) и да утолят жаждата на пътешествениците.

 

Освен това в градината и оранжерията, покрита с ултрамодерен купол, модат да се видят още стотици дървета, 1400 бамбука, 500 водни растения, 1000 пълзящи растения и какви ли още не екзотични представители на флората.

 

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер