коментари > интервюта
Георги Михов: В света на виното елегантността измести мощността

|
Известният български сомелиер, част от журито на Мундус Вини 2019, пред exporter.bg за тенденциите при вината, очертали се по време на престижния международен конкурс, и за първото винено изложение Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019, което той организира в старопрестолния град
„Въпрос на време е Китай да стане конкурент на държави като Австралия, Чили и Южна Африка, които предлагат вина с добро съотношение цена – качество“, прогнозира Георги Михов.
|
Вместо визитка
Георги Михов пред exporter.bg: В Лондон се запалих по сомелиерството
Занимава се с предлагане на вина от много години. Прави го от преди 2002 г., в хотели и ресторанти, когато в България още няма сомелиери. После заминава за Лондон, където работи и живее. Там за първи вижда, какво означава да си wine sommelier или wine waiter, както ги наричат в Англия. Известно време работи като wine waiter в хотел Савой, който и сега е един от най-реномираните хотели в Лондон.
“В Лондон се запалих по сомелиерството”, признава в интервю за exporter.bg Георги Михов. Работил е като сомелиер в Шотландия и на американските туристически лайнери, които пътуват на Карибите. Известно време е сомелиер в Китай. После се връща в България. За малко е работил и като търговец на вино.
Той е сомелиера, който участва в журитата на най-престижните световни конкурси - Decanter World Wine Awards, Mundus Vini и Еmozioni dal Mondo. Георги Михов е първият българин, оценявал вина на Микеланджело в ЮАР и на Finger Lakes International Wine Competition в град Рочестър, щата Ню Йорк в САЩ.
Той е издател на електронния сайт за вина и напитки Sommelier.BG - оранизатор на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019.
Г-н Михов, с какво Мундус Вини 2019 г. бе по-различен от досегашните си издания?
- Mundus Vini постоянно се развива и всяко издание е по-различно от предишните. Моето първо участие като жури в конкурса беше през 2013 г. и бих казал, че през годините организаторите полагат необходимите усилия да го усъвършенстват и популяризират. Преди няколко години Mundus Vini прекрати партньорството с OIV (Световната организация на лозата и виното б.а.) и въведе своя система за оценяване на вината. Промените при нея са, че журито вече е запознато със сортa грозде на оценяваните вина, а медали се присъждат по следната точкова ситема – от 85 до 89 точки сребърен медал, от 90 до 94 златен медал и от 95 до 100 голям златен медал.
Другата промяна е, че от няколко години конкурсът има две издания - пролетно и есенно. В тазгодишното пролетно издание броят на пробите беше малко над 9 000, което организаторите оценяват като рекорд.
Какви са тенденциите в света на виното, които се очертаха на този изключително престижен международен конкурс?
- Прави впечатление, че качеството на вината в световен мащаб се повишава много сериозно. Дори консервативни региони в Италия и Испания, които произвеждат вина основно за местна консумация, повлияни от регионалния вкус (в много случаи харесван само от хората в региона), от няколко години променят стила си, в резултат на което, качеството на вината се повишава.

Георги Михов: Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 е по-скоро изложение - пазар. Идеята е да се покажат основно вина, които не се предлагат в масовите вериги
|
Поглеждайки назад през годините, бих казал, че мощните и натоварени вина, са отстъпили място на по-плодови и флорални вина с повече елегантност. Или казано с едно изречение - елегантността измести мощността.
|
Другият важен акцент, който бих откроил, са китайските вина. Бавно и сигурно те започват да си търсят място във винения свят. И ако китайските стоки се свързват с ниски цени и съмнително качество, то с вината нещата не стоят така. Китай е на 6-то място в света по производство на вино и на второ по насаждения с грозде след Испания. Правят се сериозни инвестиции, наемат се консултанти от Европа, има голям ресурс на евтина работна ръка и е въпрос на време Китай да стане конкурент на държави като Австралия, Чили и Южна Африка, които предлагат вина с добро съотношение цена - качество.
Каква е Вашата оценка за представянето на българските вина?
- На пролетното издание на конкурса участваха 49 вина, 23 от които получиха медал, което в процентно отношение е доста добро.
Като цяло българските вина се представят добре както на този конкурс, така и на други международни конкурси, което нас като българи може само да ни радва.
За първи път Герги Михов организира винено изложение и то в старопрестолния град, във Велико Търново. Бихте ли открехнали малко завесата - какво да очакваме от този форум?
- Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 е по-скоро изложение - пазар. Идеята е да се покажат основно вина, които не се предлагат в масовите вериги. Винената култура не се развива с 20 - 30 етикета, а с голямо разнообразие от вина, което за съжaление липсва, ако погледнем извън София. Точно затова Велико Търново, като популярен туристически град в Централна - Северна България, e домакин на първото издание на изложението.
За много от българските изби и търговци участието в такова събитие отнема време и ресурси, които не винаги са оправдани иконимически. За моя радост интересът е по-голям отколкото очаквах и тук е моментът да благодаря на всички изби, които с участието си подкрепят както развитието на винената култура в България, така и в частност сайта Sommelier.BG - оранизатор на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019.
Благодаря за това интервю!
Димитър Дженев
|