коментари > интервюта


Георги Михов: В света на виното елегантността измести мощността

Известният български сомелиер, част от журито на  Мундус Вини 2019, пред exporter.bg за тенденциите при вината, очертали се по време на престижния международен конкурс, и за първото винено изложение Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019, което той организира в старопрестолния град

„Въпрос на време е Китай да стане конкурент на държави като Австралия, Чили и Южна Африка, които предлагат вина с добро съотношение цена – качество“, прогнозира Георги Михов.

Вместо визитка

Георги Михов пред exporter.bg: В Лондон се запалих по сомелиерството

Занимава се с предлагане на вина от много години. Прави го от преди 2002 г., в хотели и ресторанти, когато в България още няма сомелиери. После заминава за Лондон, където работи и живее. Там за първи вижда, какво означава да си wine sommelier или wine waiter, както ги наричат в Англия. Известно време работи като wine waiter в хотел Савой, който и сега е един от най-реномираните хотели в Лондон.

“В Лондон се запалих по сомелиерството”, признава в интервю за exporter.bg Георги Михов. Работил е като сомелиер в Шотландия и на американските туристически лайнери, които пътуват на Карибите. Известно време е сомелиер в Китай. После се връща в България. За малко е работил и като търговец на вино.

Той е сомелиера, който участва в журитата на най-престижните световни конкурси - Decanter World Wine Awards, Mundus Vini и Еmozioni dal Mondo. Георги Михов е първият българин, оценявал вина на Микеланджело в ЮАР и на Finger Lakes International Wine Competition в град Рочестър, щата Ню Йорк в САЩ.

Той е издател на електронния сайт за вина и напитки Sommelier.BG - оранизатор на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019.

Г-н Михов, с какво Мундус Вини 2019 г. бе по-различен от досегашните си издания?

- Mundus Vini постоянно се развива и всяко издание е по-различно от предишните. Моето първо участие като жури в конкурса беше през 2013 г. и бих казал, че през годините организаторите полагат необходимите усилия да го усъвършенстват и популяризират. Преди няколко години Mundus Vini прекрати партньорството с OIV (Световната организация на лозата и виното б.а.) и въведе своя система за оценяване на вината. Промените при нея са, че журито вече е запознато със сортa грозде на оценяваните вина, а медали се присъждат по следната точкова ситема – от 85 до 89 точки сребърен медал, от 90 до 94 златен медал и от 95 до 100 голям златен медал.

Другата промяна е, че от няколко години конкурсът има две издания - пролетно и есенно. В тазгодишното пролетно издание броят на пробите беше малко над 9 000, което организаторите оценяват като рекорд.

Какви са тенденциите в света на виното, които се очертаха на този изключително престижен международен конкурс?

- Прави впечатление, че качеството на вината в световен мащаб се повишава много сериозно. Дори консервативни региони в Италия и Испания, които произвеждат вина основно за местна консумация, повлияни от регионалния вкус (в много случаи харесван само от хората в региона), от няколко години променят стила си, в резултат на което, качеството на вината се повишава.

Георги Михов: Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 е по-скоро изложение - пазар. Идеята  е да се покажат основно вина, които не се предлагат в масовите вериги

Поглеждайки назад през годините, бих казал, че мощните и натоварени вина, са отстъпили място на по-плодови и флорални вина с повече елегантност. Или казано с едно изречение - елегантността измести мощността.

Другият важен акцент, който бих откроил, са китайските вина. Бавно и сигурно те започват да си търсят място във винения свят. И ако китайските стоки се свързват с ниски цени и съмнително качество, то с вината нещата не стоят така. Китай е на 6-то място в  света по производство на вино и на второ по насаждения с грозде след Испания. Правят се сериозни инвестиции, наемат се консултанти от Европа, има голям ресурс на евтина работна ръка и е въпрос на време Китай да стане конкурент на държави като Австралия, Чили и Южна Африка, които предлагат вина с добро съотношение цена - качество.

Каква е Вашата оценка за представянето на българските вина?


- На пролетното издание на конкурса участваха 49 вина, 23 от които получиха медал, което в процентно отношение е доста добро.

Като цяло българските вина се представят добре както на този конкурс, така и на други международни конкурси, което нас като българи може само да ни радва.

За първи път Герги Михов организира винено изложение и то в старопрестолния град, във Велико Търново. Бихте ли открехнали малко завесата - какво да очакваме от този форум?


- Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 е по-скоро изложение - пазар. Идеята  е да се покажат основно вина, които не се предлагат в масовите вериги. Винената култура не се развива с 20 - 30 етикета, а с голямо разнообразие от вина, което за съжaление липсва, ако погледнем извън София. Точно затова Велико Търново, като популярен туристически град в Централна - Северна България, e домакин на първото издание на изложението.

За много от българските изби и търговци участието в такова събитие отнема време и ресурси,  които не винаги са оправдани иконимически. За моя радост интересът е по-голям отколкото очаквах и тук е моментът да благодаря на всички изби, които с участието си подкрепят както развитието на винената култура в България, така и в частност сайта Sommelier.BG - оранизатор на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер