коментари > интервюта


Георги Михов разшири географията на винените изложения в България

Известният български сомелиер пред exporter.bg за това, че макар и бавно, все повече хора в България започват осъзнато да избират и търсят вино.

Първото издание на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 показа, че в България има разнообразие от вина, които обаче са трудно достъпни за масовия потребител, който пазарува в големите вериги, отбелязва Георги Михов.

Вместо визитка

Георги Михов пред exporter.bg: В Лондон се запалих по сомелиерството

Занимава се с предлагане на вина от много години. Прави го от преди 2002 г., в хотели и ресторанти, когато в България още няма сомелиери. После заминава за Лондон, където работи и живее. Там за първи вижда, какво означава да си wine sommelier или wine waiter, както ги наричат в Англия. Известно време работи като wine waiter в хотел Савой, който и сега е един от най-реномираните хотели в Лондон.

“В Лондон се запалих по сомелиерството”, признава в интервю за exporter.bg Георги Михов. Работил е като сомелиер в Шотландия и на американските туристически лайнери, които пътуват на Карибите. Известно време е сомелиер в Китай. После се връща в България. За малко е работил и като търговец на вино.

Той е сомелиера, който участва в журитата на най-престижните световни конкурси - Decanter World Wine Awards, Mundus Vini и Еmozioni dal Mondo. Георги Михов е първият българин, оценявал вина на Микеланджело в ЮАР и на Finger Lakes International Wine Competition в град Рочестър, щата Ню Йорк в САЩ.

Той е издател на електронния сайт за вина и напитки Sommelier.BG - организирал Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019. С първото издание на този винен фест, който се проведе на 23 и 24 март във Велико Търново, Георги Михов разшири географията на винените изложения в България
.

Г-н Михов, каква е Вашата лична оценка за първото винено изложение Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019, което организирахте в старопрестолния град?

- От това,  което видях и чух от посетитителите при разговорите ми с много от тях по време на изложението, мога да кажа, че те са останали доволни от качеството и разнообразието на вината.

Обратната връзка, която получих от изложителите е, че посетителите са хора с интерес към виното, с желание да научат нещо ново, а не просто да си пийнат вино.

Като цяло съм доволен от премиерата на Sommelier Market, но си признавам, че очаквах по-голяма посещаемост, затова ще определя изложението с израза „по-малко, но качествено“. Именно поради по-малката посещаемост, въпреки силната рекламна кампания.

Кое е най-ценното в такъв тип събития? Какви послания изпращат те към ценителите и любителите на хубавото вино?


- Подобни събитие показват, че в България има разнообразие от вина, но в същото време те са трудно достъпни за масовия потребител, който пазарува в големите вериги.  

Според Вас става ли все по-разпознаваемо българското вино за все по-широк кръг от консуматори?

- Да, бих казал, че макар и бавно, все повече хора започват осъзнато да избират и търсят вино.

Да очакваме ли един ден този формат да тръгне от Велико Търново и да направи премиера в София?

- По време на събитието много от изложителите заявиха желание за участие и следващата година. Затова реших, че трябва да има Sommelier Market Veliko Tarnovo 2020 през март 2020 година. Това би било чудесна възможност за софиянци да се откъснат от смога и да бъдат гости на старопрестолния град по време на второто издание на изложението.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев

Участници в първото издание на Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019

Изби:

Марян
Винарна Ялово
Винарна Върбовка
Гулбанис
Винпром Свищов
Салла Естейт
Едоардо Миролио
Афузов
Тера Тангра
Вила Басареа
Шато Коларово
Катаржина Естейт
Вила Юстина
Мидалидаре Естейт
Ню Блуум Уайнъри
Либера Естейт
Рупел
Логодаж
Руевит Естейт
Заара Естейт
Аполо Уайн
Авенди
Авексим
Драгомир


Кулинарни щандове:

Ely’s Supreme Taste
Бай Найден
Du Chef Radichev

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер