експорт > пазари


Заместник-министър Лъчезар Борисов: Добрите резултати на българските производители са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище

Конкурсът на exporter.bg „Златната изба“ отличи за четвърта поредна година новите и модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни

Гласували за наградата чрез платформата в Интернет, определени с жребий, присъстваха на виненото парти в Клуб Перото - НДК.

„Тази вечер връчваме за четвърти път наградата „Златната изба на България” за 2018 година. Победителите в конкурса на exporter.bg, който се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, са определени от гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи.

Това жури класира най-добрите български  и чуждестранни изби.  В продължение на 1 година, то имаше възможност да направи своя избор между 130 български и 130 чуждестранни изби.

За трети път беше отличена любима марка българско вино.

„Златната изба на България“ 2018 за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Шато Бургозоне. Кристалният приз им бе връчен от Момчил Ройнев, прокурист на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Тази година беше връчена първата „Златна изба“ за предпочитана марка българска ракия.

Целта на конкурса е да популяризира новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни. Много от тях имат вече колекции от международни призове и медали, но днес към тях ще прибавят и една национална награда.

Избрахме гласуването чрез платформа в Интернет, защото младите и активни хора на България, които формират винената култура у нас, са там. Жребият определи, кои от тях да бъдат тази вечер сред нас.“

Най-близо до върха в Топ 10 на класацията на читателите на exporter.bg беше Винарска изба Меди Вали. Управителят на избата Стойчо Стоев (вдясно) получи Диплом "Златната изба на България" за 2018 г. от Петър Петров, консултант по мениджмънт на „Гопет Транс“ ЕООД.

Това каза Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg, при връчването на наградите на едноименния сайт.

Той изказа благодарност за провеждането на конкурса на Министерството на икономиката в лицето на заместник - министър Лъчезар Борисов и го покани на сцената да приветства гостите на тържеството.

„България е  с дългогодишни традиции във винопроизводството и днес произвежда изключително качествени и конкурентни вина на световния пазар“, каза Борисов и допълни: Признанията от регионални и международни конкурси помагат страната ни да бъде популяризирана на световните пазари като „модерна винена дестинация“, което е от огромно значение за целия бранш.

Икономическият заместник - министър изтъкна, че страната ни се е превърнала в символ на качествено вино, което се произвежда във вече близо 300 изби.

Stobi Winery завоюва „Златната изба на България“ 2018  за любима чуждестранна изба.  Специалният Диплом Приз беше връчен от Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация София (вляво) на Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД.

По думите му добрите резултати на българските производители са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище.

Той подчерта че Министерството на икономиката ще продължи да насърчава българските производители и износители чрез Българската агенция за експортно застраховане и Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла, където през последните години е инвестирано в модерна апаратура за нуждите на бранша.

Наградите на избите - победители връчиха:

Голямата награда на exporter.bg „Златната изба на България“ 2018  бе връчена на Винарска изба Катаржина Естейт от Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

„Златната изба на България“ 2018 за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Шато Бургозоне. Кристалният приз им бе връчен от Момчил Ройнев, прокурист на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

„Златната изба на България“ 2018 за предпочитана марка българско вино бе спечелена от Enira на Винарска изба Беса Валей.

Великолепната десятка завърши с ЛВК Винарска изба Брестовица. Дипломът „Златната изба на България“ за 2018 г. беше връчен на Красимир Патишанов (вляво), управител на избата, от  Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест".

Кристалният приз им бе връчен от Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

С първата „Златна изба на България“ 2018 за предпочитана марка българска ракия се окичи Ракия Пещерска на VP Brands International. Кристалният приз им бе връчен от Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

Призът „Златната изба на България“ 2018  за любима чуждестранна изба завоюваха  Moet & Chandon и Stobi Winery. Специалният Диплом Приз им бе връчен от Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация София. Това е човекът с най-големи заслуги България да бъде приета в престижната и авторитетна Световна винена организация (OIV).

Диплом „Златната изба“ за 2018 г.:

Най-близо до върха в Топ 10 на класацията на читателите на exporter.bg беше Винарска изба Меди Вали. Управителят на избата Стойчо Стоев получи Диплом "Златната изба на България" за 2018 г. от Петър Петров, консултант по мениджмънт на „Гопет Транс“ ЕООД. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Транспорт и логистистика.

В първата десятка беше и Винарна Орбелия. Техният Диплом „Златната изба на България“ за 2018 г. беше връчен от Йоргос Диамантопулос, управляващ директор на Дионисомарбле България. Компанията е носител на Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg

Найден Недялков, управляващ съдружник на Енкор ООД, връчи Дипломите „Златната изба на България“ за 2018 г. на следващите две изби: Винарска изба Марвин и Винарска изба Вила Мелник.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест" връчи Диплома „Златната изба на България“ за 2018 г. на Винарска изба Либера Естейт.

И голямата награда от томболата...
Два ваучера за уикенд в комплекс „Три маунтинс“ в Банско. Те бяха връчени от Стефан Стайков, управляващ съдружник на бутиковия комплекс.

Кристалният приз им бе връчен от Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

Сред първите десет беше и Винарна Братанови. Те получиха Диплом „Златната изба на България“ за 2018 г. от Дочо Стайков, дългогодишен генерален директор на АПС Груп - компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Машиностроене. Дочо Стайков е един от доайените на българската микроелектроника, доказала своите качества на световните пазари.

Следващат изба от Топ 10 беше Винарска изба Синтика. Дипломът „Златната изба на България“ за 2018 й беше връчен от Стефан Стайков, известен наш икономист и управляващ съдружник на бутиковия хотелски комплекс в Банско "Три маунтинс".

В Топ 10 читаталите на exporter.bg класираха още  Винарска изба Едоардо Миролио. Те получиха своя Диплом „Златната изба на България“ за 2018 г. от Минко Пиндев, мениджър на Рожее Ванден Берхе БГ. Компанията многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Текстилна промишленост.

Великолепната десятка завърши с ЛВК Винарска изба Брестовица. Дипломът „Златната изба на България“ за 2018 г. им беше връчен от  Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест".

Томболата

По време на виненото парти бе разиграна томбола. Щастливците с печелевшите изтеглени номера спечелиха:

- Ивайло Антонов, генерален директор на Винарска изба Беса Валей, предостави  на печелившия от томболата първата бутилка бяло вино на избата, което още го няма на пазара.

- Цветелина Николова, управляващ директор на Винарска изба Катаржина Естейт, подари на трима печеливши три вина от новия Совиньон Блан - Le Blanc 2017.

- 3 комплекта бутикови колекционни вина на македонската Винарна Стоби, представлявана в България от Фирма Юротим,  връчи Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД.

- Имаше още един специален подарък – две вина  от Италия и Испания. Cletus Toskana – чудесен бленд от Мерло и Санджовезе, реколта 2016 на изба Bollina и испанското Alges Clos Pons - купажно вино от Темпранийо, Гарнача и Сира, бяха за щастливците, изтеглени от ръката на водещата на вечерта акрисата Жени Лечева. Тези две превъзходни вина бяха представени от Уайн Емпоруим ЕООД, която внася в България вина от Италия, Испания, Португалия, Франция и Нова Зеландия.

Те бяха част от голямата гала вечер

- Красимир Патишанов, председател на Управителния съвет на ЛВК Винарска изба Брестовица изтегли печелившия номер за бутилка вино, специална селекция, от уникалните български сортове Мавруд и  Рубин.

- Какво е трапезата без традиционната българска напитка ракия, попита водещата Жени Лечева. И добави: Тази вечер един от вас ще си тръгне с бутилка Пещерска – Мускатова. Забележете бутилката. Тя е във формата на красива ваза. Така че след емоцията от напитката, можете да я изполвате за дом на едно прекрасно цвете. Бутилката Пещерска – Мускатова бе подарена на печелившия от Георги Кавлаков, Директор операции – Пещера във VP Brands International.

И голямата награда от томболата...

- два ваучера за уикенд в комплекс „Три маунтинс“ в Банско, бяха връчени от Стефан Стайков, управляващ съдружник на бутиковия комплекс.

„Днешната церемония по награждаването на победителите в конкурса „Златната изба на България“ 2018, приключи.

Благодаря ви, че бяхте тук и споделихте с нас този специален момент. Организаторите обещават този форум да продължи традицията, в подкрепа на мисията на родните производители, да създават български вина с характер и собствена идентичност.

Верни на максимата, че добрата храна и вино са не само наслада за небцето, но и цяла философия, нашият  партньор, известният месопроизводител Голямо Враново е приготвил истински вкусови наслади, месни деликатели от българско месо, а вината на победителите от вечерта ще ни поднесат прекрасни емоции в бутилка“.

Така водещата на церемонията Жени Лечева, актриса и съпруга на големия български музикант Иван Лечев, сложи край на официалната част на вечерта. И постави началото на едно прекрасно винено парти!

Галерия от снимки

Видео репортаж 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер