експорт > клуб на експортьора


За пета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина

Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

За пета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина. Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса.

Тази среща отново бе възможна благодарение на специалното съдействие на икономическото министерство. Фирмите от Клубът на експортьора пожелаха да се срещнат с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), защото това са нашите търговски посланици в чужбина. Това са хората, които помагат на българския експорт.

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

СТИВ Румъния - № 1 за 2018 г.


Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров отличи победителя в церемонията по награждаване на най-успешните служби по търговско-икономически въпроси /СТИВ/. Наградите се организарат съвместно с Българската търговско промишлена палата.

Владимир Туджаров връчи Първа награда на ръководителя на службата по търговско-икономическите въпроси в Румъния - Ивайло Маринов (на снимката) който отбеляза, че северната ни съседка е един от най-големите търговско-икономически партньори на страната ни. Втора награда отиде за службата в Германия, а трета – за тази в Руската федерация. Почетен диплом получиха още службата по търговско-икономически въпроси в Канада, Полша и САЩ.

Туджаров изтъкна, че наградите са признание за успешната работа на служителите в СТИВ в посока подкрепа на българския бизнес за реализиране извън границите на България, както и популяризирането на страната ни като атрактивна инвестиционна и туристическа дестинация.

На церемонията присъстваха още председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия – Бойко Таков.

История на конкурса


За пръв път наградата се присъжда през 2011 г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. С всяка следваща година критериите се усъвършенстват, като имат за цел да насърчат и да насочват към най-важните задължения и основни задачи, които трябва да изпълняват търговските представители зад граница – да съдействат на българския бизнес.

В метода за оценка са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса. Първата група критерии включва: увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България и чуждестранни туристи от съответната страна. Втората група обхваща активната работа на СТИВ с представителите на българския бизнес (предоставянето и разпространяването на полезна за българския бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна и организирането на бизнес форуми и срещи).
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер