бизнес > бизнес и образование


Десетки студенти и млади професионалисти се срещнаха в Хага с 20 български работодатели, които търсят кадри с международен опит

“Български кариерен форум” дебютира успешно в Хага

Сред изложителите се отличаваха водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината.

Дебютното издание на “Българския кариерен форум” в Хага привлече десетки студенти и млади професионалисти. Събитието, което вече се е утвърдило сред сънародниците ни във Великобритания и Германия, за първи път гостува в Нидерландия тази година. Зад организацията на кариерното изложение стоят неправителствената младежка организация “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика.

Събитието започна с видео приветствие от заместник министър-председателя Томислав Дончев, а на място посетители и изложители бяха поздравени от госпожа Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика, Светлана Ангелова - заместник-председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, Н.Пр. Румен Александров - посланика на България в Кралство Нидерландия, Радосвет Радев - председател на Българска стопанска камара и Ангел Игнатов - председател на сдружение „Български кариерен форум”.

"Български кариерен форум се организира за седма поредна година, а това е 15-ото му издание. За това време е наложил марката си и е достатъчно разпознаваем сред българските диаспори в чужбина, като нагледен пример са българите, които на предишни форуми са намерили своя кариерен път към България и вече живеят и работят там", разказа Маргарита Димова, доброволец от "Български кариерен форум".

Посетителите на събитието се срещнаха с 20 български работодатели, търсещи кадри с международен опит. Сред изложителите се отличаваха водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината.

Хага събра много млади хора с българския бизнес

Нидерландия е привлекателна за нашите сънародници заради многообразието от предмети, предлагани на английски език, като най-предпочитаните специалности съвпадат и с профила на компаниите на форума.

"Сигурна съм, че българските работодатели смятат този форум за много ценна възможност да достигнат до кандидати с широк международен опит, владеене на много чужди езици. Но най-вече този опит на живот и учене в друга страна ти дава поглед за неща, които ти самият можеш да подобриш в България", сподели Жана Ле от неправителствената организация "Заедно в час".

"Доведе ме желанието да се върна обратно в България и да се реализирам там. Аз правя магистратура в момента в Холандия и се надявам, че след нея ще имам достатъчно добра база, за да мога да започна хубава работа в България", разказа Теодор Стоянов, магистър Business Information Management в Ротердам.

Част от семинарната програма на събитието бе презентацията на заместник-министър Зорница Русинова на тема “Пазарът на труда в България и актуалната икономическа ситуация у нас”. Тя представи информация за развитието на бизнеса в родината и подчерта, че международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас.

"За нас е много важно да имаме обратна връзка от младите хора, тъй като подготвяме отделни пакети със стимули за младите хора, така че заедно с работодателите да ги привлечем с качественото образование, което са получили в университетите в Европа да могат да се реализират в България. За нас ще е много важно освен информацията и начините, по които държавата може по-добре да се погрижи, какви са конкретните неща, които те очакват, за да могат да вземат решение да се върнат в България", каза сподели Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

От Агенцията по заетостта посетителите научиха какви възможности за професионално развитие ги очакват в България, а представители на Българската аутсорсинг асоциация и Easy Consult представиха настоящата ситуация в бранша, както и споделиха насоки за кандидатстване и търсене на работа в България. Събитието в Хага се осъществи с подкрепата на дългогодишните партньори на “Български кариерен форум” от TESY България.

Това бе четвъртият кариерен форум в рамките на календарната година, организиран в Западна Европа. През март домакин на събитието бе Лондон, където за последните седем години то се превърна в своеобразна среща на студентите и младите професионалисти на острова. През месец април и май изложението дебютира успешно съответно в Кьолн и Мюнхен. Хага бе последната спирка на организаторите за тази година, но те обещават продължаване на традицията и покоряване на нови цели през пролетта на следващата година.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер