Банер

за ценители > винен бизнес


Майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще бъдат водени от едни от най-утвърдените световни и български винени експерти

Освен традиционната изложбена част с дегустации, деветото издание на DiVino.Taste предлага изключително интересна и разнообразна програма от майсторски класове, лекции и презентации

Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste ще отдели заслужено внимание на зехтина, като във фокуса ще бъдат изключителни зехтини от Испания - световен лидер в производството на течното злато на Средиземноморието.

Както през последните години, освен традиционната изложбена част с дегустации, деветото издание на  DiVino.Taste предлага изключително интересна и разнообразна програма от майсторски класове, лекции и презентации. Представяме някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове ще бъдат едни от най-утвърдените световни и български винени експерти, отбелязват организаторите от DiVino.Taste 2019.

За DiVino.Taste 2019 у нас пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще ни поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.

Тое е собственик и мениджър на иновативната онлайн компания meinelese.de, която се занимава с внос на бутикови вина от Европа и с дистрибуцията им в Германия. Константин Баум управлява винената програма в един от най-добрите хотели в света – Brenners Park-Hotel в Баден Баден. Той е и много активен в социалните медии с над 15 000 последователи в Instagram и канал в канал в YouTube с над 200 000 гледания.

9-ото издание на DiVino.Taste отделя внимание още на легендарните подсилен вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища. Уникален шанс да дегустираме незабравими вина и да разширим познанията си за Херес, Порто и Мадейра ни дава майсторският клас с водещ Благой Кузмански. Той е един от 20-те посланици на шери в света, дипломирани през 2018 в град Херес след крайно стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където се провежда считаният за най-труден изпит в света на виното. Желанието му е да стане един от по-малко от 300-те Master Sommeliers в света. В момента работи като баер и главен сомелиер за Seewines.

Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист, Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Високо оценени и у нас, и в чужбина, вината на Иво Върбанов от този сорт са плътни и мощни – големи вина с характер и сериозен потенциал за отлежаване. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води  вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.

Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Качествените испански зехтини често печелят най-високи отличия на престижните международни конкурси, а Испания е категоричен световен лидер в производството на течното злато на Средиземноморието. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света в света от три емблематични провинции на Андалусия – Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин.

Анна Петкова има собствен проект – mypureolive и е посланик на културата EVOO (Extra Virgin Olive Oil). В майсторския клас ще се включи и испански гост от Nobleza del Sur, революционери в производството на най-качествен натурален екстра върджин зехтин в Хаен. Ще бъдат предложени и майсторски хапки, демонстриращи как всеки зехтин се съчетава с храна и как се използва в приготвянето на храната. Тази отговорна задача е поверена на Севда Димитрова – победител в Master Chef България 2016.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер